Kam? Na Biokovo!

Kam? Na Biokovo!

Val 260
AVTOR Karmen Stanovnik
FOTO HTZ in Karmen Stanovnik

Gorski masiv Biokovo se, z merami 36 kilometrov v dolžino in 9,5 kilometrov v širino, kot osebni stražar Makarske riviere s svojimi izklesanimi mišicami vzravnano dviga nad svojim varovancem in (dobesedno) jemlje dih vsem, ki se – neoboroženi z jekleno pločevino na štirih kolesih – spopadejo z njim. Ni preprosto povzpeti se od vznožja na njegov hrbet le na lastnih nogah, a zadovoljstvo je zategadelj še toliko večje.
Možnosti je veliko, tako kolesarskih kot pohodniških. Več kot 40 planinskih stez vodi iz primorskega in celinskega podnožja do njegovih vrhov, za enega najbolj priljubljenih ciljev velja 1.421 metrov visoki Vošac.
S kolesom se lahko pripeljete do glavnega cestnega vhoda v Naravni park Biokovo, ki pokriva severni del masiva Biokovo iz več smeri, v nadaljevanju več o tisti, ki ima za izhodiščno točko Makarsko. Od tu, z nadmorske višine 0, je treba na pedala močno pritiskati okoli 30 kilometrov in se dvigniti 1.762 metrov nad morje, da dosežemo najslajšo in najbolj vabečo češnjo na vrhu biokovske torte: vrh Sveti Jure. Do vladarja Biokova vodi ves čas asfaltna cesta, ki je v turistični sezoni precej prometna, v oktobru je mogoče uloviti kak vremensko čudovit dan, ko s perspektive ptic ne boste uživali le v opojnih razgledih, temveč tudi v (neturistični) tišini. Seveda pa si cilj lahko postavite tudi že precej nižje…

Več si lahko preberete v novi izdaji revije Val navtika, okt-nov, št. 260.