Kako vzdrževati tikovino? – 2. del

Kako vzdrževati tikovino? – 2. del

Val 149
AVTOR Toni Jemec
FOTO Toni Jemec

V 145. številki (december-januar) revije Val navtika smo objavili članek o vzdrževanju tikovine, v katerem smo vam podrobnejše opisali postopke priprave in negovanja tikovine. V članku smo vam obljubili nadaljevanje članka oziroma objavo rezultatov stanja tika na testni jadrnici po »preživeti« dolgi zimi.

Slika 1: Stanje tikovine novembra 2009 (očiščena in neočiščena tikovina).

Slika 2: Po čiščenju in posvetlitvi tikovine v kokpitu smo nanesli še tikovo olje srednje obstojnosti.

Kako smo pripravili tik?

V novembru 2009 smo del tikovine (kokpit) na testni jadrnici očistili, posvetili in namazali s tikovim oljem srednje obstojnosti. V članku iz 145. številke revije smo postopek negovanja tikovine podrobnejše opisali in objavili slike, iz katerih ste lahko videli razliko.

Pred vami je sedaj drugi del testa oziroma članka, saj bomo pregledali stanje tikovine na naši testni jadrnici po petih mesecih. Jadrnica je bila po čiščenju in negovanju tikovine izpostavljena težkim vremenskim vplivom od novembra 2009 do aprila 2010. Celotna paluba ni bila na nobenem delu zaščitena s pokrivalom ali z biminijem, tako da je bila enakomerno izpostavljena vremenskim vplivom, ki jih je narekovala dolga zima. Jadrnica ni bila čez zimo nikdar oprana.

Stanje tikovine po petih mesecih

V začetku aprila smo jadrnico prvič oprali po preteklih petih mesecih. Palubo smo oprali s čistilom in gobo (brez krtače in drgnjenja tikovine). Prilagamo sliko razlike med tikovino v kokpitu, ki smo jo pred zimo zaščitili s tikovim oljem srednje obstojnosti, in tikovino, ki ni bila negovana. Tikovina, ki je bila pred zimo negovana, se je izredno lepo oprala, kar dokazuje, da je oljni premaz naredil veliko uslugo nam in tiku, saj je bilo čiščenje tikovine na vzdrževanem delu preprosto.

Slika 3: Stanje tika v kokpitu po petih mesecih.

Slika 4: Razlika med tikom v kokpitu, ki je bil negovan pred zimo, in tikom na palubi, ki ni bil negovan pred zimo.

Na testni jadrnici bi bili rezultati še boljši, če bi čez zimo uporabili tikovo olje dolge obstojnosti. Upoštevajte dejstvo, da je lahko tikova paluba po nanosu tikovega olja nekaj dni bolj spolzka kot tikovina, ki ni negovana, saj se mora nanos vpiti v pore.

Kot smo že v prvem delu članka napisali, je stvar okusa, kakšno tikovino želite imeti na vašem plovilu. Če želite izgled nove in sveže tikovine, jo boste morali redno vzdrževati. Za dobre rezultate skozi vse leto bi bilo potrebno tikovino skrbno pripraviti in zaščititi pred vremenskimi vplivi spomladi – pred sezono, in ponovno v jeseni – pred zimo.