Kako do izpita za čoln in kaj potrebuje vsak lastnik plovila?

Kako do izpita za čoln in kaj potrebuje vsak lastnik plovila?

Pri zavarovanju WIZu obožujemo poletja in pozdravljamo vse ljubitelje sonca, morja in plovil! Kaj je boljše, od preživljanja toplih, sončnih dni ob vodi? Preživljanje takih dni na vodi! Naredi izpit za čoln, kupi si svoje manjše plovilo in uživaj v vodnih dogodivščinah, ki jih prinašajo topli meseci. Razkrivamo ti vse, kar moraš o izpitu vedeti in tudi kaj nujno potrebuješ kot lastnik plovila.

Kdo lahko opravlja izpit?

Izpit za čoln lahko opravi vsak, ki je starejši od 16 let, vendar do dopolnjenega 18 leta starosti omenjeno potrdilo dovoljuje samo plovbo s čolni do dolžine 12 metrov, ki ne glisirajo. V primeru polnoletnosti po opravljenem izpitu smeš voziti jadrnice, vodne skuterje in motorne čolne, dolge do 24 metrov.

Pridobiš lahko naslednja potrdila:

 • potrdilo za voditelja čolna za plovbo po morju,
 • potrdilo za voditelja čolna za plovbo po celinskih vodah ali
 • potrdilo za voditelja čolna za plovbo po morju in po celinskih vodah.

Pomembno: kaj (poleg izpita) potrebuje vsak lastnik plovila?

Zavarovanje WIZ Plovilo. Zakaj? Ker morske dogodivščine nudijo čudovite, a tudi nepredvidljive trenutke. Z vodnim plovilom žal lahko narediš škodo osebam ali stvarem, ki so v bližini.

“Imaš jadrnico, motorni čoln ali vodni skuter? Zavarovanje odgovornosti za lastnike plovil je po slovenskem zakonu obvezno, za osebne škode, ki bi jo pri plovbi povzročili tretjim osebam. Izberi WIZ Plovilo!”


Preveri ceno zavarovanja za lastnike plovil >

 

Je udeležba tečaja obvezna?

Obstajajo številni tečaji, na katerih te pripravijo na izpit. Slednje vodijo strokovno podkovani ljudje, ki te učijo tako teorije, kot prakse, zato je priporočljivo, da se tečaja udeležiš. Trajanje je odvisno od posamezne šole, številne pa imajo tudi možnost online udeležbe. Tako ti ni potrebno nikamor iti, predavanja pa poslušaš takrat, ko imaš čas.

Kljub temu, da je priporočljiva, udeležba tečaja ni obvezna – na izpit se lahko prijaviš tudi brez tega.

Kako poteka prijava?

Na izpit se preprosto prijaviš tako, da izpolneš vlogo, ki jo najdeš na eUpravi. Tam te čaka obrazec, ki ga moraš izpolniti ter podatki za plačilo upravne takse (19,90€) in pristojbine (35€).

Kako izgleda izpit?

Ko dobiš izpitni rok je tvoja naloga samo še, da izpit uspešno opraviš. Ta poteka pred 3 člansko komisijo po programu objavljenem v Uradnem listu RS in po zahtevah Uprave Republike Slovenije za pomorstvo. Sestavljen je iz teoretičnega in praktičnega dela.

P.S. Vse te dobre namige, ki jih bereš, je zate združila v en zapis ekipa zavarovanja WIZ! 🙂

Teoretični del obsega:

 • osnove navigacije,
 • mednarodna pravila o izogibanju trčenja na morju,
 • pomorske predpise,
 • osnove motoroznanstva ter
 • mornarska dela in veščine.

Praktični del pa zajema:

 • izogibanje trčenja na morju,
 • določanje položaja čolna,
 • uporabo navtičnih kart,
 • določanje kurza plovbe in merjenje oddaljenosti ter
 • vrste vrvi in vezanje vozlov.

Izpit je možno opravljati na Ministrstvu za infrastrukturo in prostor v Ljubljani, Javni agenciji za železniški promet v Mariboru ter Upravi RS za pomorstvo v Kopru.

Po uspešno opravljenem izpitu po pošti prejmeš potrdilo, ki ti služi kot dovoljenje za vožnjo. Gre za kartonček s tvojo fotografijo, na katerem je označeno, s katerimi plovili lahko upravljaš. Vodni užitki se tako lahko začnejo! In ne pozabi na zavarovanje odgovornosti, ko si kupiš svoje plovilo.

Ne pozabi na odgovorno vožnjo

Izpit za čoln je uresničitev velike želje za mnoge, obenem prinese tudi veliko odgovornosti. Kljub temu, da je na vodi manj udeležencev in dinamike, kakor na cesti, mora tudi vožnja čolna biti previdna, premišljena in varna. Nikoli na čoln, jadrnico ali vodni skuter brez ustreznega zavarovanja.

Skleni zavarovanje WIZ Plovilo >