Jubilejni Boot Düsseldorf 2019

Jubilejni Boot Düsseldorf 2019

Val 236
AVTOR Borut Maraž
FOTO Julijan Višnjevec in Borut Maraž
Halle 6 der boot Düsseldorf ist für Besucher ein Ort zum Staunen. Hier werden die größten und luxuriösesten Motoryachten zusammen mit Tendern und Chase Boats aus dem High-End-Bereich präsentiert. Die boot Düsseldorf ist als weltweit größte Boots- und Wassersportmesse alljährlich im Januar der „In-Treffpunkt“ der gesamten Branche. Die Aussteller zeigen vom 19. bis 27. Januar 2019 ihre interessanten Neuheiten, attraktiven Weiterentwicklungen und maritimen Ausrüstungen. Damit ist der gesamte Markt in Düsseldorf vor Ort und lädt an den neun Messetagen zu einer spannenden Reise durch die gesamte Welt des Wassersports in 16 Messehallen auf 220.000 Quadratmetern ein. Mit den Angebotsschwerpunkten Boote und Yachten, Motoren und Motorentechnik, Ausrüstung und Zubehör, Dienstleistungen, Kanus / Kajaks / Rudern, Wasserski, Wakeboard, Wakeskate, Skimboard, Jetski, Tauchen, Surfen, Windsurfen, Kitesurfen, SUP, Angeln, Maritime Kunst, Marinas, Wassersportanlagen sowie beach resorts und Charter ist für jeden Wassersportler etwas dabei. Die Messe ist täglich von 10:00 bis 18:00 Uhr geöffnet. Eintrittskarten können auf www.boot.de online geordert und bequem zuhause ausgedruckt werden, so dienen sie gleichzeitig zur kostenlosen An- und Abreise im Verkehrsverbund Rhein-Ruhr.

Največja navtična razstava v Evropi, Boot Düsseldorf, je letos beležila jubilejno obletnico. Od tistega prvega, meglenega dne, ko se je na Fischerstraße v Düsseldorfu novembra leta 1969 predstavil prvi navtični sejem na pokritem razstavišču, je minilo že 50 let. V šestih dneh se je takrat na sejmu predstavilo 116 razstavljavcev iz sedmih držav, ogledalo pa si ga je 34.000 obiskovalcev. Letošnje številke so seveda drugačne. Navtični sektor je glede na lansko leto še vedno v porastu, veliko zanimanje ostaja tudi za ostale dejavnosti, povezane z vodnimi športi. V 16 halah, razporejenih na 220.000 m2 se je tokrat predstavilo nekaj manj kot 2.000 razstavljavcev iz 73 držav. Navtični sejem, na katerem je bilo predstavljenih 1.500 jadrnic in motornih čolnov, si je ogledalo 250.000 obiskovalcev iz več kot 100 držav.

Po ocenah poznavalcev je bilo leto 2018 na področju prodaje v navtični industriji uspešno. Povpraševanje ostaja na visokem nivoju tudi za leto 2019, na evropskem trgu v razmerju 20:80 med jadrnicami in motornimi čolni. Na letošnjem sejmu je bilo opaziti povečan segment luksuznih jaht ter »pomožnih« luksuznih čolnov in igrač, ki služijo za zabavo »superjahtašem«. Prevladuje povpraševanje po barkah, večjih od 12 metrov, prav tako raste trend po katamaranih, ki ponujajo več prostora in udobja. V porastu je tudi segment motornih čolnov pod 7,5 metra, še posebno tistih z izvenkrmnim pogonom, ki omogoča več prostora v kokpitu, manjše stroške porabe goriva, vzdrževanja in transporta. Čarter podjetja poročajo o podobnih poslovnih rezultatih kot v predhodnem, uspešnem letu, predvsem zaradi še vedno ugodne gospodarske klime. Hrvaška ostaja največje čarter tržišče, vendar z nižjo rastjo prodaje kot v preteklih letih. Zmagovalna destinacija v Sredozemlju je Grčija s 15-odstotnim porastom glede na predhodno leto, ponovno pa je postala zanimiva za najemnike plovil tudi Turčija. Spreminjajo se tudi navade najemnikov plovil, ki povprašujejo po večjih in bolj udobnih barkah ter po dodatnih »igračah« za na morje, kot so supi, kajaki, sea-bobi. Medtem ko eni iščejo moderno opremljene marine v bližini atraktivnih lokacij na kopnem, drugi pogledujejo za osamljenimi zalivi in privezi, spet tretji povprašujejo po organizirani plovbi v floti več bark.

Med prvimi smo obiskali ladjedelnico Beneteau, ki je predstavila svetovno premiero: model Oceanis 30.1. Kot je povedal Clement Barcault, produktni vodja »sailing division«, so jo dizajnirali v studiu Finot – Conq ter izkoristili vsak centimeter, da bi naredili sicer manjšo jadrnico, ki ponuja več prostora …

Še več zanimivosti iz Dusseldorfa si lahko preberete v februarski reviji Val navtika 236.