Jubilejna, 200. št. Val navtike: Tako je bilo nekoč

Jubilejna, 200. št. Val navtike: Tako je bilo nekoč

Val 200

SAMOGRADNJA JADRNIC

AVTOR Miha Potočnik

To so bili časi!

Jadrnice iz uvoza so bile nedosegljive, pri nas pa še ni bilo tovarn, da bi jadrnico kupil. Za izdelavo lastne jadrnice tu, razen seveda lesa, tedaj nisi dobil skorajda nič – po vse materiale si moral v Trst ali še dlje. S tega vidika so naše žene ali punce vsaj delno podpirale naše »nore« ideje o lastni gradnji jadrnice, ker so tu in tam lahko prisedle v avto in so v Trstu opravile še kak ženski nakup. To so bili časi navdušenja, žara v očeh, avanturizma, uresničevanja sanj.

Od leta 2004 so se v Valu vrstile zgodbe mož, ki so imeli voljo, da uresničijo svoje sanje in si sami »iz nič« izdelajo svojo lastno jadrnico. Danes je naprodaj res veliko novih ali rabljenih jadrnic, tako da samogradenj skorajda ni več. Tudi tovarne ne ponujajo več kit izvedb, da bi tako s cenejšim začetnim vložkom omogočile delne samogradnje. Aktualne ostajajo tako le še predelave, popravila ali izboljšave.

Tu je nekaj utrinkov iz časov, ki so šli skorajda v pozabo. Zvrstila se je vrsta različnih modelov jadrnic, kot so trimaran bratov Istenič, Pasara S, Sigma, SingSing, Armanjak, Harley, Ocean, UFO, Ombre, Y, Commodo 50, Commodo 53 … Samograditelji smo začeli izdelovati potovalne jadrnice že pred letom 1977, ko je Elan šele izdelal prvo družinsko jadrnico s kabino. Zgodbe samograditeljev so različne.

Pasara S – leto 1970

Kmalu po dokončanju trimarana sta Radko in Vito Istenič začela priprave za izgradnjo nove plastične jadrnice za prijatelja in njunega učitelja jadranja Petra Molla s Krka. ….

Od ljubiteljstva do Commodious 53

Zanimiv in prav poseben je Jože Drofenik, ki ima za seboj dolgo obdobje samogradnje različnih jadrnic. Že leta 1973 si je sam naredil »Kličkov« čoln, leta 1979 pa je skupaj z bratrancem zgradil sedemmetrsko jadrnico Joubert. …

Od samogradenj je ostala nostalgija

Samograditelji, tedaj večina brez potrebnih jadralnih izkušenj, so se velikokrat odločali za napačne materiale, finančno so se predčasno izčrpali, samogradnja pa je obstala. …

Več si lahko preberete v jubilejni, 200. št. revije Val navtika.