Jigging v globinah Jadranskega morja

Jigging v globinah Jadranskega morja

Val210
AVTOR Blaž Hočevar
FOTO Blaž Hočevar

Tokrat gremo s čolnom nad ribe v največje jadranske globine s tehniko jigging. Gre za tehniko ribolova, ki ima korenine v Skandinaviji, kjer Vikingi že od nekdaj lovijo trske (bakalar) v velikih globinah s trzajočimi, težkimi železnimi vabami, ki jim pravimo jig.

Kot vsak popularen hobi, povezan z morjem, je tudi jigging v zadnjih letih doživel pravo »revolucijo«. Še lansko leto smo vsi verjeli v tehniko speed jigging. Gre za utrudljivo tehniko jigginga, pri kateri z dna proti čolnu z veliko hitrostjo in sunkom vlečemo težke železne jige, ki s svojim divjim gibanjem razdražijo roparske ribe, da prijemajo vabe. »Hit« letošnjega leta je popolno nasprotje omenjeni tehniki – slow pitch jigging. Tudi v Jadranskem morju.
Pri tehniki slow pitch jigging je poudarek na počasnem in natančnem vodenju jiga z zelo občutljivo opremo, daljšo in mehkejšo palico ter zelo lahko rolo z visokim navijalnim prenosom do 1 : 7,3. Celotno opremo za jigging proizvajalcev Pioneer, Trabucco, Shimano, Daiwa, Jigging Master, Xzoga lahko kupite v trgovini Sulc v Ljubljani. Slow pitch jigi zaradi svoje specifične oblike tonejo v morje z izjemno akcijo in gibi, ki sprožijo napad ribe v bližini (za to tehniko lahko uporabite vabe proizvajalcev Sasame, Shaut, Gawas, Lemax, Sure Catch, Zerek, ATC, Rapture, Bertox, Maruto Hook).
Kako pa je videti jigging? S primernim plovilom priplujmo na določeno točko, »brak«, plitvino, nad podvodni greben ali potopljeno ladjo v globini od 20 m do več kot 100 m. Nova odlična lokacija se v naslednjih letih obeta na pred kratkim potopljeni ladji Vis pri Kamenjaku! Ne sidrajmo, prepustimo se toku. Pomagal nam bo vrhunski fishfinder Dragonfly znamke Raymarine, ki ga prav tako lahko kupimo v ribiški trgovini Sulc. …

Več si lahko preberete v 210. št. revije Val navtika.