Jezero Kočevje

Jezero Kočevje

Val 161

Prvi navtični sejem male navtike

AVTOR Božidar Peteh
FOTO Božidar Peteh

In se je zgodil. Kljub nasprotnemu pričakovanju nekaterih nejevernih Tomažev je uspelo prireditelju, Jadralnemu klubu Kočevje s podporo in organizacijsko podporo Občine Kočevje in medijsko podporo Vala, spraviti pod streho prireditev v kraju, ki ga večina Slovencev pozna le iz dogodkov bližnje zgodovine, po odmaknjenosti, zaprtosti in slabem ekonomskem razvoju.

Malokdo ve, da se v Kočevju nahaja simpatično, pol naravno pol umetno jezero. Kotanjo dnevnega kopa rudnika je zalila voda in nastala je vodna površina sladke čiste vode v premeru malo manj od kilometra in zavidanja vredne globine.

Člani oživljenega Jadralnega kluba Kočevje so se odločili, da ob pomoči občine dajo temu jezeru novo vsebino in življenje ter omogočijo na njem izvajanje športnih aktivnosti, primernih za to okolje. Del te vsebine je popularizacija vidnih športov, predvsem jadranja, ki so jo člani želeli spodbuditi tudi z izvedbo prvega navtičnega sejma za majhna plovila. Tri osnovne cilje si je zadal organizator:

–          predstaviti in povečati zanimanje za nekatere vodne športe, ki jih Jadralni klub Kočevje načrtuje izvajati na tem jezeru: športno jadranje, kajak-kanu na mirnih vodah,

–          prispevati k revitalizaciji Rudniškega jezera v Kočevju in nasploh k dvigu športno-turistične aktivnosti na Kočevskem,

–        omogočiti predstavitev tiste navtične ponudbe, ki je po finančni plati dostopna širšemu krogu prebivalcev. Predstaviti in približati tiste aktivnosti na vodi, ki se lahko izvajajo ne samo na morju, ampak tudi na rekah, jezerih in drugih manjših celinskih vodah in pomenijo tudi manjšo obremenitev za družinske proračune, vse v smislu: nizkoproračunski sejem za nizkoproračunske kupce.

Sejem se je odvijal v času od 3. do 5 junija, pri čemer je bil prvi dan namenjen po eni strani prihodu razstavljenih plovil in posebni predstavitvi v izvedbi Kajakaške zveze Slovenije. Druga dva dneva pa sta bila obarvana bolj jadralsko, s predstavitvijo šole jadranja za otroke v izvedbi ŠD Piran in gospoda Milana Morgana. V soboto je sejemsko dogajanje popestrila tudi predstavitev plovila na zračno blazino in seveda vožnje otrok s tem plovilom. To sicer ni ekološko plovilo in ne sodi v redno uporabo na tem jezeru, je pa primerno za namen reševanja v najtežjih razmerah, predvsem ob zaledenitvi jezera.

Ključno dogajanje se je odvijalo na vodi. Želja organizatorja je bila potencialnim kupcem predstaviti plovilo med plovbo in se kupec neposredno seznani z njim tudi v gibanju in prej spozna njegove ključne lastnosti, za kar so bili na jezeru dovolj dobri pogoji, saj ni bilo dneva, da vsaj malo ne bi vleklo.

Organizator v prvem letu ni pričakoval velike udeležbe, saj je prireditev načrtoval dolgoročno, so pa imeli obiskovalci, ki jih je bilo največ v nedeljo, kaj videti. Omenimo tiste, ki so pritegnili največ pozornosti.

Nova jadrnica elan 210 s plitvim (0,55 ��” 1,55 m) ugrezom je bila kot nalašč za jezersko jadranje. Sicer pa jadrnico podrobneje predstavljamo v tej številki.

Seascape 18, ki se je le v dveh letih uveljavila v evropskem prostoru, je naravnost idealno plovilo za jezera, za klubske regate, za mlade in malo manj mlade. V Kočevju so bile tudi zanjo zelo ugodne razmere.

Trimaran trokri, projekt, ki je po nekaj letih mirovanja spet zaživel, prav tako sodi med majhna plovila, ki je lahko prevažati po cdesti in si za jadranje izbirati vedno nove lokacije.

Sejemsko ponudbo so dodatno popestrili nekateri ponudniki opreme in plovil. Predstavljen je bil nov polietilenski čoln – katamaranski gliser, ki je lahko bodisi delovno plovilo bodisi plovilo za zabavo. Odlična stabilnost in predvsem odpornost trupa so poroštvo za dober komercialni odziv..

Od ponudnikov opreme velja omeniti podjetje Tramontana s široko ponudbo raznovrstne vrhunske navtične opreme, Mastervolt, ki je poleg klasične ponudbe električnih sistemov predstavilo tudi pasaro na električni pogon in jo bomo podrobnejše predstavili v eni od prihodnjih številk.

Podjetje Sandiline je predstavilo celotno kolekcijo izdelkov za športno jadranje in tudi najavilo novo, zlasti jadralcem namenjeno blagovno oznako.