Jeep compass – Lahkoten prepričljiv izvirnik

Jeep compass – Lahkoten prepričljiv izvirnik

Val223

Praktično vse avtomobilske znamke zadnja leta kot svojevrsten kompas za pravo smer na tržni poti uporabljajo kompaktne terence. Sodobne naslednike izvirnega džipa, ki jim je bliže vožnja po vsakdanjih cestah in se bolje znajdejo v mestih, kot tam, kjer utrjene poti ostanejo daleč zadaj. Zato ima resnični naslednik izvirnega jeepa, compass po imenu, v tej izjemno pestri in kupcem nadvse priljubljeni ponudbi poseben pomen in veljavo. Na asfaltu je uglajen, ne razočara niti tam, kjer podlagi le še s težavo rečemo pot, kaj šele cesta.

Jeep compass je s 4394 mm v dolžino, 1819 mm v širino in 1644 mm v višino, ob medosni razdalji 2636 mm, vozilo uravnovešenih proporcev. S podobo »resnega« terenca so njegove zunanje mere zmerne, notranjost pa radodarna tako po prostornosti kot udobju. Tako kot vsem jeepom krasi tudi njegovo masko motorja sedem rež. Pridih sodobnosti in vozne dinamike mu dajejo visoki boki z izbočenimi blatniki, zmerna višina in naprej nagnjena zadnja šipa. S sprednjimi lučmi ter drobnimi oblikovnimi poudarki je tako že na pogled suvereno lahkoten, s posebnim pečatom igrivosti.

Zajetna armaturna plošča z vsemi sodobnimi pritiklinami in ergonomsko zasnovan sedež postavijo voznika v središče dogajanja. V položaj, v katerem mu je omogočen popoln nadzor vozila in dogajanja v prometu ter suvereno vodenje. Kdor pri sodobnih vozilih te vrste stavi na lahkotnost, mu je na kožo pisana izhodiščna različica, gnana le na sprednji kolesni par. Z izključno sprednjim pogonom, bencinskim motorjem in stopnjo opremljenosti sport je različica ocenjena na 23.490 evrov. Do kod seže pri tem jeepu težnja po lahkotnosti, dokazuje relativno majhna delovna prostornina motorja 1368 kubičnih centimetrov. A kljub temu je motor dovolj prožen in močan, saj doseže največjo moč 103 kW (140 KM) pri 5000 v/min in največji navor 230 Nm pri 1750 v/min.

Za prvo dizelsko možnost v ponudbi, ob ohranjanju le prednjega pogona, je potrebno doplačati 2700 evrov. V tem primeru žene compass 1,6-litrski štirivaljnik največje moči 88 kW (120 KM) pri 3750 v/min, z največjim navorom 320 Nm pri 1750 v/min. Sodobnost te dizelske različice potrjuje podatek o povprečni porabi 4,4 l na 100 km. …

Več si lahko preberete v 223. št. revije Val navtika.