Jeanneau Sun Odyssey 490 – Revolucija in evolucija

Jeanneau Sun Odyssey 490 – Revolucija in evolucija

Val 229
AVTOR Julijan Višnjevec
FOTO Julijan Višnjevec

Vodilne ladjedelnice si lahko pri svojih projektih privoščijo nekaj več drznosti in Jeanneau zagotovo spada med tiste, kjer zmorejo in si upajo. Revolucionarne spremembe so v lasti velikih, kjer razvoj dela z roko v roki s prodajno ekipo in to je francoska ladjedelnica že večkrat dokazala. V Miamiju je bil uradno predstavljen nov sun odyssey 490, že osma generacija železnega repertoarja ladjedelnice Jeanneau. Najbolj čislano nagrado v navtiki za evropsko jadrnico leta je pobrala njegova manjša različica sun odyssey 440. Bojda le zato, ker niso mogli v zahtevanem času 11 vodilnim evropskim navtičnim revijam oziroma njihovim novinarjem pripeljati na preizkus s. o. 490. Pri Valu smo imeli dovolj časa in smo francosko predstavnico pregledali na razstavi v Düsseldorfu, jo testirali in nominirali za Valovo plovilo leta, kjer si je v kategoriji jadrnic med 10 in 15 metri prislužila še Valovo plaketo.

Na plovbi

Na testno plovbo smo se odpravili kar dvakrat in tako doživeli šibak in močan veter ter tako preverili obnašanje jadrnice v različnih situacijah. Trup sun odyssey 490 je narejen s pomočjo vakuumske infuzije v sendvič izvedbi. Izpodriv jadrnice z nekaj več kot 11,3 tone jasno nakazuje, da bo plovba udobna, a morda ne tako hitra pri šibkih vetrovih. Za performanse pod vodno gladino je poskrbel izkušen Philippe Briand in naredil dokaj plosko dno, kobilico v obliki črke L pa spustil kar 2,24 metra globoko. Tudi standardna površina jader je kar bogato odmerjena s 109 m2jader v veter, a smo imeli na testu srečo, da so jo opremili s performance snastjo, to je za 1,2 metra višjim jamborom in 122 m² jader v veter.

V prvem delu testa nas je spremljal lahek veter z močjo do 6,1 vozla. Pri kotu 70 stopinj v veter smo imeli 4,3 vozle hitrosti, kar sploh ni bilo slabo. Veter je vztrajno pojemal in s komaj 4,6 vozla je bila naša hitrost z istim kotom v veter 4,5 vozla, kar je bilo skoraj neverjetno. Presenetila me je še hitrost 4,2 vozla z vetrom v bok, ko je bila jakost vetra le 3,5 vozla. Malo sem podvomil v instrumente, a so mi zagotovili, da so jih kalibrirali pred testom. Sicer pa se po drugi strani hitrosti SOG in jakosti vetra ne da goljufati, mar ne? S šibkim vetrom v krmo se nismo niti ukvarjali, zato pa smo dobili porcijo svežega mistrala (veter na Azurni obali) drugi dan, ko je pihnil s 25 vozli. Izmerjena hitrost jadrnice, opremljene s code0, je bila v krmo z realnim kotom vetra 110 10 vozlov, le z genovo pri vetru v bok na 90 stopinj pa 11 vozlov. V plovilo je bil vgrajen 80 KM (59 kW) Yanmarjev agregat, ki je najlepše predel pri 1800 vrtljajih in hitrosti 6,7 vozla. Za potovalno vožnjo bi lahko izbrali tudi 2200 vrtljajev na minuto, ko je bila hitrost 7,6 vozla…

Več si lahko preberete v št. 229 revije Val navtika