Jeanneau sun odyssey 439

Jeanneau sun odyssey 439

Val 162

Povečava

AVTOR Uroš Gabrijelčič
FOTO Uroš Gabrijelčič

Nedolgo za tem, ko so navtičnemu trgu predstavili jadrnico sun odyssey 409, so lastniki navtičnega velikana Jeanneau kupcem ponudili še meter daljšo jeanneau 439. Takšna poteza ni zelo presenetljiva, saj si velika podjetja včasih privoščijo razkošje in v kratkem času na trg pošljejo nov model v več velikostnih različicah. Kuj železo, dokler je vroče, bi rekli po slovensko!

Če nekdo vloži nekaj let razvoja in temu primerno tudi ustrezno količino sredstev, je logično, da si želi povrniti vložen napor v čim krajšem času. V našem primeru to pomeni, da želi kupcem ponuditi več možnosti iste različice, ki jo je razvijal v tem času. Jeanneau 409 je tako kot nadvse uspešen projekt zelo kmalu dobila meter daljšo sestro dvojčico, če lahko takšni povečavi še rečemo dvojčica. Kakor koli že, obe jadrnici ponujata isto vsebino zapakirano v enako embalažo, le osnovne mere so različne. Na tem mestu se nam sicer zastavlja vprašanje, ali ne bi bilo bolj smiselno ponuditi isti projekt opazno večjih dimenzij (ali pa manjših, če v tovarni razmišljajo v to smer), kajti obe izvedbi sta si tudi prostorsko še kar preveč podobni. Toda takšna razmišljanja niso naša naloga; smo pa dolžni bralcem predstaviti večjo in nekaj mesecev mlajšo sestro in jim posredovati naše vtise z jadranja, ki smo ga opravili izpred Cannesa marca letos.

Jeanneau 439 nas ni mogla presenetiti, kajti to se je posrečilo nekaj mesecev prej njeni manjši sestri. Za obe velja, da sta si tako podobni, da vtis ne more biti različen, razen, da se človek sprašuje, ali je za meter barke več vredno doplačati 20 tisoč evrov. Na to vprašanje odgovor dajejo seveda kupci, a za obe velja: zelo dober projekt hitre potovalne jadrnice, ki je zelo dopadljivo izdelana in tudi zelo razumno ocenjena. Osnovna cena je nadvse privlačna, je pa res, da cena kompletne jadrnice dokaj visoko poskoči, a je že tako, da nas danes na morju razvajajo z udobjem, nekdaj značilnim za počitniške hišice, za katere je znano, da stojijo trdno na tleh.