Jeanneau sun odyssey 409

Jeanneau sun odyssey 409

Val 155

Evolucija, ki je že bolj revolucija

AVTOR Uroš Gabrijelčič
FOTO Uroš Gabrijelčič

Razvoj plovil je nenehen proces, ki je zdaj bolj zdaj manj radikalen, zato tudi bolj ali manj opazen. In prav zato včasih govorimo o evoluciji, včasih pa o revoluciji. Pri najnovejši sun odyssey 409 smo v zadregi, kajti sprememb je glede na prejšnji model veliko, kljub temu pa se zdi beseda revolucija nekoliko pretirana.

Kakor koli že, pri Jeanneauju so se potrudili in povsem na novo zastavili koncept svojih jadrnic z oznako sun odyssey. Dobro leto je trajal razvoj, ki je končno podobo dobil v dveh prvih modelih prenovljene serije, sun odyssey 409 in 439. Prvo smo si natančno ogledali in tudi zajadrali z njo na morju pred Barcelono.

Zasnova

Philippe Briand, ki z drugim največjim francoskim navtičnim podjetjem že dolgo sodeluje, je na novo zasnoval oblike trupa in njegovih podvodnih elementov. Njegova naloga je bila zasnovati čim hitrejšo jadrnico, ki naj v novi strategiji tovarne nadomesti nekdanje `odisejke`, označene s črko i. V sozvočje je moral umestiti sicer nekoliko različne elemente, kot so hitrost pod jadri, preprostost upravljanja z njimi, udobnost pod palubo in na njej, predvsem pa primerno razporeditev opreme za kar največjo učinkovitost pri maloštevilni posadki. Takšni, pri kateri ima krmar več `niti` v svojih rokah!

Že iz tehničnih podatkov je mogoče razbrati vsaj dvoje: da je imel arhitekt na voljo 12 metrov trupa, kar je glede na to, da je premec ostro prirezan, krma pa izkoriščena do zadnjega roba barke, veliko in mu je omogočalo obilo svobode pri oblikovanju jadrnice.

Končni vtis, ki ga notranjost s svojimi merami in opremo ter njeno izdelavo naredi, je več kot pozitiven. In pri tem imamo seveda v mislih, da gre za plovilo, ki ne sodi med najdražja! Cena jadrnice v osnovni ponudbi namreč znaša 126.000 € brez davkov. To pa je za skupek inovativnih rešitev, zelo solidno izdelavo in dobro opremo več kot solidna popotnica ob vstopu na trg.