Jeanneau 57

Jeanneau 57

Val 148
AVTOR Uroš Gabrijelčič
FOTO Matija Klemenc

Zadnji od lani predstavljenih novih jadrnic podjetja Jeanneau sta bili jeanneau 53 in 4 čevlje daljša sestrska jahta jeanneau 57. Obe smo temeljitejše spoznali v Barceloni, si ju podrobnejše ogledali in zajadrali z njima. Tokrat bomo pisali o večji, ki se je morja dotaknila pred manjšo, ki smo jo uvrstili med letošnje nominiranke za Plovilo leta.

Pri dolžini skoraj 18 metrov že lahko govorimo o jahti, saj ta velikostni razred omogoča takšno oblikovanje notranjosti in zunanjosti, ki uporabnikom zagotavlja kar največjo mero udobja, tako veliko, da ji mirno rečemo razkošje.

Arhitekti studia Philippe Briand Yacht Design so poskrbeli za načrte trupa jadrnice, njene palube ter vseh elementov podvodnega dela, prispevali pa so seveda tudi načrte jadrovja. Za zasnovo notranje ureditve je poskrbel arhitekt Garoni, oba studia pa sta tesno sodelovala s hišnimi arhitekti (Jeanneau Design), ki so jahti dali končno podobo tudi v vseh podrobnostih. Tako sestavljena in že preizkušena ekipa je dovolj veliko poroštvo za to, da ima jahta vse potrebne adute, ki so potrebni za uspešen nastop na trgu.

Jeanneau ponuja kupcem tri različice notranje ureditve, in sicer trikabinsko, štirikabinsko in petkabinsko. Pri trikabinski različici imamo na voljo tako imenovano lastniško kabino, ki je nameščena v sprednjem delu jadrnice, in dve kabini, ustrezno manjši, a še vedno dovolj veliki, ki sta nameščeni v krmnem delu barke pod kokpitom. Ob tem je povsem v premcu majhna kajuta za skiperja. Pri takšni ureditvi so posadki na voljo trije toaletni prostori, velika kuhinja in zelo udoben salon z navigacijskim kotom.

Štirikabinska ureditev uporabnikom daje na voljo lastniško kabino pod kokpitom in kar tri kabine v sprednjem delu jadrnice. Kuhinjski blok in salon pa sta enaka kot pri trikabinski in tudi petkabinski ureditvi, kjer so tri kabine v sprednjem delu barke, dve pa pod kokpitom.

Ta dokaj pestra ponudba povečuje število potencialnih kupcev, ki segajo s petkabinsko različico tudi v čarterski segment. Testna jadrnica je bila trikabinska s kajuto za skiperja.

Jeanneau 57 je sodobno oblikovana jahta z razgibano palubo, dobro razporejeno opremo in velikimi površinami za sončenje. Namenjena je udobnemu križarjenju, a ne le tedenskemu, tudi na dolge proge bo šlo varno in če sklepamo po obnašanju v rahlem vetru, ki ji ni pisan na kožo, tudi dovolj hitro. Veliko razkošja tudi pod palubo, predvsem v svetlem in vsakem pogledu prijetnem ambientu, kjer smo bili nekoliko razočarani le nad odsotnostjo garderobnih omar v krmnih kabinah in ne prav razvajajočim toaletnim prostorom v lastniški kabini. In ker se nam je tudi cena zdela primerna, se zdi, da ima »admiralska« jahta Jeanneauja kar veliko adutov v boju s tekmicami.