Japonska – 2. del – Tokio

Japonska – 2. del – Tokio

Val 246
AVTOR Karmen Stanovnik
FOTO Karmen Stanovnik in Japan Online Media Center

Za Japonsko, državo, ki bo letos že četrtič gostila olimpijske igre, kar pozabimo, da je dejansko arhipelag, sestavljen iz več kot 6.800 večjih in manjših »satelitov«, ki se vrtijo okoli največjega »planeta«, otoka Honšu. Na njem pristanemo tudi mi, na 12-dnevnem družinskem potovanju se pomudimo predvsem v njegovih metropolah Tokiu, Kjotu in Hirošimi.
Tokiu odmerimo 48 ur. Še zdaleč od tega, da bi si utegnili v tem času ogledati vse »top« točke japonske prestolnice, pa to tudi ni naš namen. Za postanek izberemo le tistih nekaj, ki sovpadajo z interesi posameznih članov naše družine.

Bore malo ostankov preteklosti
Edo, kot se je nekdaj imenoval Tokio, je bil vse do prvega ekonomskega buma zgolj majhna ribiška vasica. Nedolgo zatem, leta 1720, je naselje doseglo magičnih 1 milijon prebivalcev, s to številko je že tedaj veljalo za eno največjih mest v svetu. Proti koncu 19. stoletja, ko se je vanj iz dotedanje japonske prestolnice Kjota preselil cesar, so novemu centru dežele dodelili novo ime: Tokio. Na nekdanje čase pa v Tokiu spominja bore malo. Leta 1923 je namreč mesto prizadel močan potres, posebno pogubni pa so bili požari, ki so mu sledili; v 2. svetovni vojni mu je dodatne uničujoče posledice zadalo preko 100 bombnih napadov …

Več si lahko preberete v februarski izdaji revije Val navtika 246.