Jadraš? Itak!

Jadraš? Itak!

Val 150

Jadralski nasveti

AVTOR Toš Skrt Golja
FOTO Toš Skrt Golja

Bliža se poletje, dnevi so vedno daljši, vreme vse prijetnejše.

Tako, kakor do poletja, smo prišli tudi do zaključka prispevkov na temo konstrukcijskih lastnosti, ki sem jih za vas pripravil v okviru tehničnega spoznavanja same konstrukcije barke. Upam, da sem bil dovolj jasen, čeprav verjamem, da so bile včasih teme preveč fizikalno in kemijsko usmerjene, vendar sem sam takšne narave, da si stvari lažje predstavljam, če jih vidim na grafih ali na slikah, kakor pa z opisom. No, kakor koli že, trudil sem se na najbolj orisen način prikazati nekaj, kar bi lahko vedel vsak, saj so bile podane le sestavine in recepti za sestavo barke, kakor pri hrani, le da se pri slednji večkrat vprašamo, kakšne so sestavine in kako jih zmešati, sestaviti, da bi dobili tako okusen obrok, kakor pri barki sami.

Do sedaj sem naštel možne materiale za sestavo jadrnice in primerjal njihove karakteristike, torej, če so nam te razlage pripomogle k izbiri materialov, je sedaj potrebno samo še vse to »spraviti skupaj«, da dobi končno obliko in lastnosti, ki jih pričakujemo.

Poznamo več načinov, kako to narediti. Prvi je s špricanjem:

Drugače povedano, je to hkratni nanos tekoče smole in sesekljanih vlaken s pomočjo kompresorske pištole, ki je posebej prilagojena za razrez vlaken. Smola je največkrat pospešeni poliester, vlakna pa samo in obvezno steklena! Po nanosu pustimo sušiti pod normalnimi atmosferskimi pogoji.