Jadranske rute – Splitski arhipelag

Jadranske rute – Splitski arhipelag

Val202
AVTOR Vojko Mitrovič
FOTO Vojko Mitrovič

Splitski arhipelag bogatijo veliki otoki Brač, Hvar in Vis ter vrsta manjših naseljenih otokov, ki so nekaj posebnega – Biševo, Drvenik Veli in še posebej zanimiva Šolta. Vreden obiska je tudi kakšen nenaseljen in nenavaden otok, na primer Brusnik, Jabuka, Ščedro ali Palagruža.
Splitski arhipelag je obsežen in izredno pester ter kot tak primeren tako za začetnike kot tudi za izkušene navtike. Na otokih je dovolj varnih zalivov in luk, nad morsko gladino pa je za jadralce tudi poleti običajno več kot dovolj vetra.
Arhipelag lahko glede na vremenske in plovne razmere delimo na dve področji. Prvi del je skoraj zaprt morski bazen pred mestom Split, ki ga zaobjemajo Brač, Šolta, Drvenik Veli in Drvenik Mali. Znotraj tega bazena ni večjih vplivov odprtega morja, je pa zato, razen poleti, zelo izpostavljen burji, ki je za navtike še posebej neugodna v Splitskem kanalu.
Drugo področje predstavlja akvatorij okoli Hvara, Visa in vse tja do Jabuke, kjer na odprtem morju burja oslabi. Tam je prisoten močan jugo, občasno pa tudi močan maestral, vetrova, ki povzročata precejšnje valovanje. Za to področje velja, da ima največ sončnih dni ali bolje rečeno najmanj oblakov in dežja. Temperatura zraka je v primerjavi z Zadarskim ali s Šibeniškim arhipelagom za eno stopinjo ali dve stopinji višja.

Ruta
Za tedensko križarjenje po Splitskem arhipelagu si navtiki za izhodišče običajno izberemo Split ali Trogir.
V enem tednu vseh zanimivih otokov ni mogoče obpluti, kaj šele obiskati številna mesteca, vasice ali prekrasne zalive. Najprej se bomo odpravili na Brač, nato pa na Hvar. Sledili bodo Pakleni otoki, Vis, Biševo in Šolta. Če vremenske razmere dopuščajo, izkušenim navtikom priporočam tudi plovbo do Brusnika. Zajadrali bomo v mirne vasice in živahna mesteca, po morski divjini pa tudi do osamelih otokov. Tako bomo vsaj malo okusili lepote in dobrote tega arhipelaga, pa tudi čar odprtega morja. …

Več si lahko preberete v 202. št. revije Val navtika.