Jadranje s špinakerjem brez tanguna

Jadranje s špinakerjem brez tanguna

Val 150

Pri jadranju z vetrom v krmo nam pred obratom na oznaki jadranje brez tanguna omogoča več možnosti pri izbiri različnih taktičnih odločitev.

Približevanje oznaki pri jadranju z vetrom v krmo nam kljub izkušnjam vedno postreže z nekoliko stresnimi situacijami, še zlasti med regato, ki se je udeleženci številčnejše udeležijo. Nekatere jadrnice nas silijo v obrat z vetrom v zadnjem trenutku, druge grozijo in želijo jadrati po notranji strani med nami in oznako … posadka, ki čaka pripravljena na ukaz, s katere strani naj bi dvigovali prednje jadro? Ta vprašanja nas kot krmarja ali posadko vedno znova spravljajo v neugoden položaj, dokler se stvari vsaj malo ne razčistijo v prostoru okoli boje, kjer lahko vsaj nekoliko predvidimo razvoj naslednjih dogodkov.

Tudi za takšne primere seveda obstaja rešitev. Ali ste že kdaj razmišljali ali pa že celo poizkusili jadrati s špinakerjem brez tanguna. Če imate ambiciozno posadko, željno uspeha na regatah, potem se bo tega vsekakor potrebno naučiti, obvladati in seveda uporabljati.

Pri jadranju z vetrom v krmo se moramo v za nas ugodni smeri približevati boji za obračanje. Odvisno od tega, koliko smo vešči, lahko na primer že deset do petnajst dolžin pred oznako posadki ukažemo, naj pospravi tangun na palubo. V tem primeru morajo trimerji špinakerja in krmar jadrnice obdržati zelo veliko mero koncentracije in seveda jadrati naprej proti oznaki. Na ta način lahko uporabljamo špinaker do zadnjega trenutka, kar vsekakor pomeni prednost pred našimi neposrednimi tekmeci. Navsezadnje nam jadranje brez tanguna omogoča tudi obrat jadrnice z vetrom v primeru, da se je veter nekoliko obrnil ali pa v primeru, da se želimo izogniti drugim prihajajočim jadrnicam.

Takšen način jadranja nam tudi omogoča obe različici pospravljanja špinakerja po potrebi: lahko ga pospravljamo na privetrni ali zavetrni strani poljubno, saj nas v nobenem primeru ne ovira tangun, predvsem pa prihranimo več časa, ki je za klasično pospravljanje potrebno. Še več, če nam uspe špinaker ustrezno in lepo pospraviti na privetrni strani, to pomeni, da je jadro že vpeto in pripravljeno za dvigovanje po naslednjem obratu na oznaki. Na ta način lahko posadki jadrnice prihranimo veliko dela na palubi. Medtem posadka rajši ravna jadrnico pri jadranju proti vetru, ki po obratu navadno sledi. Na koncu pa imamo še možnost, da takoj po obratu na oznaki poiščemo dober »kanal« s čistim in nezvrtinčenim zrakom, ki nam bo pomagal doseči dober kot in hitrost pri jadranju proti vetru.