Jadranje od A do Ž

Jadranje od A do Ž

Val 146

Jadranje

AVTOR Toš Skrt Golja
FOTO Arhiv Vala

Ponovno pozdravljeni. Piše se novo leto, leto 2010, v katerem za vas pripravljamo nekaj novosti. Naj vam najprej zaželim čim več sreče in ugodnih trenutkov, v katerih boste lahko listali revijo Val, jadrali in se predvsem naužili lepot, ki jih ta šport ponuja. Nadaljeval bom s prispevki iz serije Jadraš? Itak!, ki upam, da ni bila nerazumljiva in vam je podala vsaj nekoliko novega tehničnega znanja iz konstrukcijskih elementov jadrnic in širših opisov modelov, razredov le-teh, ob tem pa začenjam z novo tematiko, jader, ki bo, kakor prva, temeljila predvsem na teorijah in tehniki, seveda povezanih v celoto z vsem praktičnim znanjem, ki ga trenutno premorem.

Takšne vrste tematiko sem si izbral, ponovno, predvsem zato, ker je nivo teoretičnega znanja med nekaterimi jadralci nizek od tistega trenutka dalje, ko tema pogovora zbeži zunaj ustaljenih smernic, in le redko kdo se rad ukvarja s stvarmi, ki mu ne gredo od rok. Tako sem pripravil serijo prispevkov, ki zavzemajo temo, kateri se je nemogoče izogniti, predstavitev pa bo, upam, zanimiva, razločna in strokovna obenem, kajti moj namen je, kakor vedno, podati čim več uporabnega znanja.

Celoten sklop informacij bo zbran v več poglavjih, ki pa se bodo med seboj dopolnjevala, kar je še en razlog več, zakaj si morate zagotoviti vse številke revije. Brez skrbi, za malo bolj pozabljive bomo letos poskrbeli, tako da bomo vse pretekle prispevke objavili tudi na prenovljeni Valovi spletni strani, kjer bo možno, za razliko od prejšnjih let, objaviti tudi vaše male oglase. Torej pričakujte, da bo v letu 2010, ne glede na razmere, revija Val še bolj »user friendly«.

Novost tokratnega prispevka bo tudi ta, da bom ob koncu vsakega prispevka postavil nekaj vprašanj, katerih odgovori vam bodo pomagali obnoviti znanje, ki ste ga pridobili tekom branja. Moji odgovori bodo podani na začetku prispevka naslednje številke.Razumevanje tematike vam bo v pomoč pri jadranju samem ali pri pogovoru s prijatelji, kajti pisanje bo razširjeno in razloženo, tako da se boste znašli v kateri koli situaciji, ne glede na razmere. Prispevek bo tako rekoč nekakšen slovar v obče znanje, upoštevajoč vse praktične elemente, ki sodijo zraven.