Val navtika Exclusive: Jadranje na ledu

Val navtika Exclusive: Jadranje na ledu

AVTOR Julijan Višnjevec

Jadranje na ledu je priljubljen šport za neumorne jadralce v zimskem času, in sicer predvsem v krajih, za katere so značilne nizke temperature in dovolj zaledenele vode.
Čoln oziroma trup za jadranje po ledu je zgrajen iz umetnih vlaken, stekloplastike ali ogljikovih vlaken. Ima ozko obliko trupa z drsalkami na profilih v obliki trikotnika – na levi in desni strani ter na sprednjem delu. Drsalke ali jekleni ostri profili tako predstavljajo edini stik z ledeno površino. Na trupu je pritrjen jambor z bumom in jadrom glede na velikost in namen trupa. Jadro je povezano preko cele vrste škripcev s klasično škoto, ki omogoča natančno regulacijo vstopa vetra. Običajno so trupi grajeni za eno osebo, obstajajo pa tudi razredi z dvema ali več, a so zelo redki. Seveda je vožnja izjemno hitra in včasih dosega meje zmožnosti ledenega plovila. Za posamezne razrede so organizirana tekmovanja, podobna klasičnim regatam z nekaj prirejenimi pravili.

Zgodovina jadranja na ledu
Zapisi o plovilih na ledu, ki so jih uporabljali za prevoz tovora, pa tudi za tekmovanja na reki Sv. Lovrenca, segajo v 19. stoletje. Ti čolni so dosegli dolžino od 30 do 50 čevljev (od 9 do 15 metrov) in so bili uporabljeni za prevoze preko rek ali jezer ter za potrebe železniškega prevoza. Jadranje na ledu se je sicer prvotno razvilo v Evropi. V Ameriki se je pojav kot šport razvijal na različnih lokacijah glede na aktivnost jadralnih klubov. …

Več si lahko preberete v Val navtiki Exclusive (dec.2015)