Jadran Klinec, direktor Uprave za pomorstvo RS  

Jadran Klinec, direktor Uprave za pomorstvo RS  

Val 257
AVTOR Borut Maraž
FOTO Borut Maraž

Vsak, ki je še nedolgo nazaj imel opravke na Upravi za pomorstvo RS, se bo spomnil na tisto značilno, kamnito stavbo pred carinskim pomolom v Kopru, njenih starinskih in temačnih hodnikov ter utesnjenih pisarn. V lanskem letu so se preselili na novo lokacijo. Nova stavba Uprave za pomorstvo RS je sicer spet značilna, vendar tokrat predvsem zaradi zunanjega konzolnega previsa Centra za nadzor pomorskega prometa, ki ji daje edinstveno prepoznavnost. Tudi notranji prostori so nekaj posebnega. Že na prvi pogled je videti, da je »gospodar« nekdo, ki je temu poklicu in poslanstvu predan, ne samo profesionalno, ampak tudi drugače. V moderno zasnovani stavbi so prostori opremljeni s slikami, grafikami, ladijskimi modeli in drugimi rekviziti, ki dajejo notranjosti pomorski pridih. Kot je povedal Jadran Klinec, direktor Uprave za pomorstvo RS, s katerim smo se pogovarjali, je želel, da je obiskovalcem pa tudi zaposlenim viden vsaj del pomorske dediščine. Notranjim prostorom, kot sam pravi, je želel vdahniti pomorsko dušo.

BM: Že skoraj leto je minilo odkar se je Uprava za pomorstvo RS preselila v nove prostore, na novo lokacijo. Sedaj že lahko primerjate pogoje dela nekoč in danes?

JK: Res je, uradna otvoritev prostorov je bila lani marca, na dan pomorstva. Delovno okolje je popolnoma drugačno, neprimerljivo boljše, seveda. Še posebno sedaj v času pandemije. Na prejšnji lokaciji, v starih prostorih, z ukrepi, ki jih moramo spoštovati, ne bi mogli delovati normalno. Tukaj pa lahko omogočamo normalno delovanje vseh služb, eno zaradi pogojev dela in drugo zaradi obsega prostorov. Pisarne so prostorne, zračne, udobne in svetle, narejene, če lahko tako rečem, po meri človeka. Z vidika bivalnih pogojev je neprimerljivo boljše…

Več si lahko preberete v jubilejni izdaji revije Val navtika maj-junij, št. 257.