Jadralno društvo Ojro

Jadralno društvo Ojro

Val 133

Klubi

AVTOR Vojko Mitrovič
FOTO Arhiv društva

Kakšni so bili začetki društva?

Vse skupaj se je začelo pred okoli desetimi leti. Prijatelji smo se odpravili na izlet z jadrnico, ki pa je na vse nas pustil močan pečat. Bilo je nekaj novega, zanimivega, nevsakdanjega, lepega, pa tudi adrenalinskega. Vsaj takrat, ko nihče ni dobro vedel, za kaj gre. Zelo hitro nam je bilo jasno, da brez znanja in izkušenj na morju ne bo šlo. Odlična jadralna šola v Izoli nam je vlila dovolj samozavesti, da smo se odpravili na morje v nekoliko večjem številu, tokrat v spremstvu že izkušenega jadralca, in od tu naprej poti nazaj ni bilo. Navdušenje je velo iz vseh udeleženih. Priprave na jadranje so trajale pol leta, drugo polovico leta pa smo se pogovarjali, kako je bilo. Svoje cilje smo vsakokrat postavili bolj južno na Jadranu. Zemljevid, ki smo ga imeli na steni, je bil vedno bolj porisan.

Kaj pomeni nenavadno ime vašega društva?

Veliko ljudi nas sprašuje, kaj pomeni naše ime in kako je nastalo. Zgodbo poznajo vsi člani, povezana pa je z Evropo in novo skupno valuto, kakor tudi naš znak, v katerem boste našli tudi slovensko zastavo. Predsednikova beseda

Jadranje je vsem nam nekoliko, nekaterim pa krepko spremenilo življenje. Na boljše in lepše seveda. Dopustovanje ni več dolgočasno poležavanje po plažah, ampak je tudi za naše družine postalo zelo aktivno in zanimivo. Večina nas namreč poleti jadra samostojno, z družinami ali s prijatelji, nekateri člani imajo tudi svoje barke. Tako svoje, zdaj že lahko rečemo, kar bogate izkušnje prenašamo tudi na mlajše. Predvsem jim skušamo vcepiti, kar so naši učitelji prenesli tudi na nas, to pa je ljubezen do morja, spoštovanje le-tega in visoko ekološko zavest. Navsezadnje, kdo bo varoval in ohranjal morsko okolje, vse te čudovite zalive, če ne mi sami.