Jadralni »Everest«

Jadralni »Everest«

Val 194

Volvo Ocean Race 65

AVTOR Julijan Višnjevec
FOTO Julijan Višnjevec, arhiv VOR

Volvo Ocean Race (VOR) je tekma ljudi proti naravi ali, kot ji nekateri rečejo, »Everest« jadranja, ki bi ga v svojem jadralnem življenjepisu imel rad zapisan sleherni športni jadralec.

Ena najtežjih regatnih preizkušenj za jadralce in jadrnice se je ponovno začela 11. oktobra v španskem mestu Alicante. V devetih mesecih bo 7 ekip prejadralo 38.739 navtičnih milj (71.745 km) dolgo pot okoli sveta, s postanki v desetih pristaniščih in z zaključkom v Göteborgu. Prvič v zgodovini se bodo med seboj pomerili na enakih jadrnicah, 65-čeveljskih »superregatnikih«, ki so prišli z risalne mize Farr Yacht Design in bile izdelane v konzorciju boljših svetovnih ladjedelnic v Angliji, Franciji, Italiji in Švici. Jadrnice in njihova oprema je tako do najmanjše podrobnosti identična, kar daje ekipam povsem enake možnosti za dosego edinega cilja – zmage.

Danes bi težko našli navtika, ki ne bi poznal regate Volvo Ocean Race oziroma regate okoli sveta. V zadnjih nekaj letih se je ta prepoznavnost množično razširila, predvsem zaradi medijske pokritosti in tesnega sodelovanja organizatorja z vključevanjem medijev v to jadralsko avanturo. Na eni strani je to delo opravljeno na kopnem, na drugi strani je to član posadke, zadolžen za nenehno poročanje o dogajanju na krovu. V nekem, seveda povsem športnem smislu je to podoben sistem, kot »veliki brat«, ki spremlja posadke in regate zagotovo ene zadnjih pravih in avtentičnih človeških avantur na morju.

Vendar pred 40 leti, ko se je regata začela, ni bilo tako. Jadrnice so bile tehnično »podhranjene« v primerjavi z današnjimi, posadke so bile namesto športno-jadralske bolj jadralsko-avanturistične. To pove tudi dejstvo, da so se ekipe podale na štart s tonami piva na krovu.

Danes Volvo Ocean Race, nekdaj Whitbread Round the World Race

Bolj kot zares lahko rečemo, da korenine regate segajo globoko v preteklost, ko so posadke neustrašnih pomorščakov tekmovale na trgovskih jadrnicah, kdo bo tovor pripeljal prvi na trg in postavil ceno dobrinam. Svoje sta zagotovo pripomogla še britanski legendi samotarskega jadranja, sir Francis Chichester in sir Robin Knox-Johnston, ko sta leta 1972 skupaj z angleško pivovarno Whitbread in Royal Naval Sailing Association sklenila podpreti regato okoli sveta in jo poimenovala »Whitbread Round the World Yacht Race«. …

 

7 ekip, 8 jadralcev, 9 atletov, 10 postankov in 11 držav

Ob odhodu na večdnevne trdovratne izkušnje naših jadralskih junakov že dolgo ne vidimo več s pivom v roki ali steklenico viskija. Jadralci in jadralke so danes profesionalci, atleti, športniki, izkušeni jadralci, nekateri celo nosilci jadralskih olimpijskih medalj. Na odhod se pripravljajo tako psihično kot tudi fizično že dobro leto in pol prej oziroma kolikor hitro uspejo dobiti pokrovitelje. Nizozemska ekipa Brunel je stopila v igro šele šest tednov pred dejanskim štartom regate. …

Več si lahko preberete v 194. številki revije Val navtika.