Jadralec leta 2021

Jadralec leta 2021

Val 263
AVTOR JZS
FOTO JZS
Ljubljana, dvorana Tivoli. Podelitev jadralskih priznanj in naslova jadralcev leta 2021, jadralki Tina Mrak in Veronika Macarol pa sta predstavili svoje nacrte za prihodnje.

»Vrhunski nastopi slovenskih reprezentanc so vrnili optimizem v naš šport – spremljali smo olimpijsko borbo za medalje z vrhunskimi uvrstitvami, mladinske medalje s svetovnih in evropskih prvenstev pa so nam prinesle najboljše leto v zgodovini jadralne zveze, tako da nekaj gotovo delamo dobro,« je uvodoma povedal predsednik Jadralne zveze Slovenije Samo Lozej, ki je v slavnostni Boljkovi sobi Hale Tivoli v Ljubljani najboljšim jadralkam in jadralcem izročil plakete in priznanja za dosežke preteklega leta.

Tina Mrak in Veronika Macarol sta kot najboljši jadralki leta 2021 ostali na damskem prestolu jadranja po odličnem nastopu na olimpijskih igrah v Tokiu, kjer sta se v razredu 470 čisto na koncu borili za medaljo in končali na odličnem 5. mestu, s tem pa sta tudi sklenili skupno, a nikakor ne vsaka svojo, tekmovalno pot.

Tina Mrak bo kot krmarka še naprej jadrala v razredu 470, a sedaj s flokistom Jakobom Božičem, saj so v tem razredu v olimpijski kategoriji predvidene le še mešane posadke. Čez mesec dni bomo že lahko spremljali njun prvi skupni nastop na otvoritveni regati sezone v konkurenci olimpijskih razredov, na tradicionalnem pokalu princese Sofije na španski Majorki.

Veronika Macarol še ni sprejela dokončne odločitve, “bo pa še ostala v jadranju”. Obe sta sicer vključeni še v slovensko posadko Krpani, ki se bo sredi leta merila na prvem Zlatem pokalu v Švici…

Več si lahko preberete v reviji Val navtika, izdaja marec-april.