Jadralec leta 2017

Jadralec leta 2017

Obrnilo se je še eno leto in jadralke ter jadralci, trenerji, ekipe, prijatelji jadranja, sponzorji, predstavniki medijev smo se že tretje leto zapored zbrali na eni izmed najčudovitejših turističnih točk v naši deželici -Ljubljanskem gradu in se za dobrodošlico v novem letu in popotnico v novo jadralno sezono skupaj spomnili na uspehe naših jadralk in jadralcev v preteklem letu.

 

»Danes smo tukaj, ker je to tista priložnost v letu, ko razglasimo vrhunske dosežke in presežke. Tudi v letu 2017 so naše jadralke in jadralci v mladinskih, članskih in drugih jadralnih razredih posegali po najvišjih mestih in prinašali domov medalje z evropskih in svetovnih prvenstev ter se prebijali po lestvicah izjemno konkurenčnih razredov.  Vse leto spremljamo vaše korake in napredek, veselimo se vsakega premika in uspeha. Posebej odgovorno pa to nalogo opravijo naši strokovni sveti v Jadralni zvezi Slovenije, ki ob koncu leta pripravijo tudi predloge za priznanja, ki jih bomo nocoj podelili« nas je številne zbrane v dvorani  nagovoril predsednik jadralne zveze Slovenije, g. Aljoša Tomaž.

 Priznanja:

Razred Optimisti:

Najboljši jadralec razreda optimist: Luka Zabukovec

Najboljša jadralka razreda optimist: Celestina Sabadin

 

Mladinski razredi:

Najboljša jadralka med mladinkami: Lin Pletikos

Najboljši jadralec med mladinci :Liam Orel 

Najboljša mladinska posadka: Rok Verderber in Klemen Semelbauer

 

Neolimpijsko jadranje:

–   Priznanje Sekcije za velike jadrnice:  Dejan Presen

 

Priznanje za vrhunski dosežek  2017:

Toni Vodišek – že drugo leto zapored – svetovni prvak v razredu formula kite do 18 let  v Omanu, kjer je zasedel hkrati 4. mesto do 21 let in 6. mesto skupno.

 

Toni Vrščaj  – v preteklem letu je v jadranju na deski Techno 293 Plus osvojil bronasto medaljo na svetovnem prvenstvu.

 

Priznanje za vrhunski dosežek  2017: (Olimpijsko jadranje – članske kategorije)

-Kim Pletikos

posadka Peter Lin Janežič in Sebastian Prinčič

– Žan Luka Zelko

   

Najboljši jadralki leta 2017 sta Tina Mrak in Veronika Macarol, ki sta lani osvojili bron na svetovnem prvenstvu v Solunu v razredu 470, na podelitvi na ljubljanskem gradu je priznanje dobil tudi njun trener Tomaž Čopi. Tina Mrak in Veronika Macarol jadrata v olimpijskem dvosedu 470 in nas že vrsto let razveseljujeta z zmagovalnimi stopničkami in vrhunskimi dosežki. Sloveniji sta prijadrali že 3 medalje na evropskih prvenstvih, med njimi tudi eno zlato, medalje z evropskih in svetovnih pokalov, ob tem pa nanizali nekaj vrhunskih uvrstitev, med katerimi smo si gotovo najbolj zapomnili njuno jadranje na zadnjih poletnih olimpijskih igrah v Riu 2016, ko sta že jadrali v boju za olimpijske medalje ter na koncu končali na skupno šestem mestu po spektakularni zmagi v zadnji regati. V letu 2017 sta prijadrali svojo prvo medaljo na svetovnem prvenstvu in postali najboljši jadralki. Mrakova in Macarolova tudi letošnjega leta nista mogli bolje začeti, kot sta ga, saj sta zmagali na svetovnem pokalu v Miamiju. Njun glavni cilj sezone je nastop na svetovnem prvenstvu v Aarhusu, kjer se bodo delile prve norme za olimpijske igre 2020: “Na prejšnjih v Riu de Janeiru sva videli, da sva blizu medalj, da je ta cilj uresničljiv, sedaj pa sva že na višji ravni, kot sva bili tedaj, bolj stabilno jadrava,” sta povedali.

Veliko jadro JZS je prejel David Antončič za življenjsko delo na področju športa. Antončič se je ukvarjal z več športi, med drugim je bil slovenski reprezentant v streljanju z malokalibrsko puško, leta 1957 je bil mladinski državni reprezentant v nogometu ter v naslednjih letih igral v drugi jugoslovanski ligi. Leta 1963 je bil olimpijski kandidat v atletiki v teku na srednje proge. Zaradi poškodbe se je nato po letu 1965 v celoti posvetil jadranju.

Prireditev smo sklenili s športnim pozdravom olimpijskim športnikom, ki se bodo od jutri naprej borili za najboljše uvrstitve na zimskih olimpijskih igrah v Južni Koreji.