Jadra za valove

Jadra za valove

Val 133

Windsurf oprema

AVTOR Rok Lacko
FOTO Rok Lacko

Razvoj tehnologije, novih materialov in računalniška podpora v razvojnem procesu so prinesli napredek tudi pri windsurf opremi. Tako se windsurf jadra danes precej razlikujejo od tistih v osemdesetih letih, ko je srfanje doživelo svoj razcvet.

»Wave« oprema je prilagojena zahtevnim pogojem srfanja v valovih – večjim obremenitvam opreme pri visokih skokih in trdih pristankih. Velike obremenitve za srfarsko opremo povzročajo tudi valovi, ki se ob padcu srfarja valijo preko opreme, ob tako imenovanem »pranju«. Jadro, deska, jambor in lok so najpogostejše žrtve poškodb pri vožnji po valovih. Z uporabo trdih ogljikovih (in dragih) materialov in strateško razporeditvijo utrditev lahko bistveno pripomoremo k daljši življenjski dobi srfarske opreme.

Hiter razvoj windsurf jader v zadnjih letih je prispeval k uporabniku »prijazni« opremi. Pri težnji k čim nižji skupni teži jadra vsak dodatek prispeva svoj delež, zato je njegova namestitev dobro premišljena. Zaščita šivov je ključnega pomena, saj ti hitro podležejo ostrim skalam na plaži in hrapavi deski, jadro pa tako razpade. Tudi drugi pripomočki so pomembni predvsem zaradi težavnih pogojev, ki »nagajajo« srfarju: veter, valovi, ostre skale, slabo vreme itd. Velik vpliv na življenjsko dobo jadra ima sonce, ki z UV žarki škoduje foliji. Rešitve so čim krajša izpostavljenost soncu, senca ali pokrivanje jader z rjuhami. Izdelovalci zatrjujejo, da sol jadru ne škoduje in da izpiranje s sladko vodo ni potrebno.