Jadra od A do Ž

Jadra od A do Ž

Val 149

Premčna jadra

AVTOR Toš Skrt Golja
FOTO Val

V tokratnem prispevku se bomo spoznali z vsemi premčnimi jadri. To so jadra, ki so pozicionirana na in okoli prednje pripone, vsa pa pred jamborom.

Naj začnem kar z osnovnimi pojmi: na premcu uporabljamo samostojna jadra in kombinacijo le-teh. Najbolj uporabljena izraza sta genova in flok, poznamo pa še reacher, jib top, drifter, genaker, špinaker, stay sail, viharni flok, yankee … Verjetno je še mnogo imen, vendar so to bolj kot ne izpeljanke omenjenih, zato bo to za naše znanje dovolj.

 • Flok, genova

  Najbolj uporabljena prednja jadra so genove in floki. Razlika med njima je ta, da se genova razteza preko stranskih pripon proti krmi, flok pa seže le do njih ali manj. Včasih je bila genova sinonim za jadra za lahek veter, vendar jo vedno bolj izpodriva flok, kajti oblike jadrnic se spreminjajo in jambori se pozicionirajo vedno bolj proti sredini in so višji, kakor pred leti, tako da je flok v veliko primerih prevzel vlogo genove. Začetki teh sprememb so bili predvsem nekje od leta 2000 dalje, ko je jadranje po takratnem IMS-ju (današnjem ORC International) začelo favorizirati sprednja jadra, krajša od 100 %. Teh 100 % označuje razdaljo od vpetja prednje pripone pa do jambora. Seveda ni rečeno, a je flok lahko le 100 %, dandanes je lahko tudi 100 % +; to pa tako, da z naklonom križev nazaj povečamo razdaljo, možno za velikost floka. Ker je pravilo, da se prav v tekmovanjih izkažejo prednosti in slabosti določenih idej, so vsi izdelovalci začeli slediti tem trendom.

  Prednost floka je tudi ta, da ga lahko bolj zapremo proti sredini jadrnice in s tem dosežemo, da je kot vožnje proti vetru ugodnejši.

  Viharni flok je flok iz zelo trpežnega materiala, po navadi dakrona, uporabljamo ga predvsem za stabilizacijo jadrnice v orkanskih vetrovih. Je ploščate oblike in velikokrat pobarvan s fluorescenčnimi barvami.

 • Reacher, jib top

  Reacher je jadro, namenjeno vožnji lahkih smeri in lahko tudi močnejših vetrov. Poznamo več vrst reacherjev, v resnici bi lahko tudi nekatere drifterje označili za reacherje. Reacher je v osnovi jadro z dvignjenim zadnjim rogljem (clew) in visoko rezano bazo. Uporabljamo ga pri kotih, ko ni niti za flok niti za genaker ali špinaker. Reacher se, kakor flok, vpenja na sprednjo pripono. Lahko pa je tudi na navijalnem sistemu pred pripono, vendar bi ga takrat lahko zamenjali z drifterjem. Reacherje označujemo z R in nato s številko, kjer je 1 največji in 1 + n najmanjši.

  Jib top je flok, podoben reacherju v spodnjem delu, le da ima glavo precej večjo. Uporablja se pri enakih kotih kot reacher, le za manj vetra. Razlika obeh jader napram floku je ta, da ker so spodnji robovi (baza) rezani visoko nazaj, ne sprejmejo valov in tako niso podvrženi silam, ki bi jih hotele raztrgati. Jib top se označuje z JT in je po navadi le ene velikosti, kajti nasledijo ga reacherji.