Izšla je Val navtika, izdaja julij-avgust

Izšla je Val navtika, izdaja julij-avgust

Val 241

Poletje je na vrhuncu, kopenske in morske poti so prežete z množico, ki si želi le enega: dopusta.
Sem za mnoge sodi tudi branje – lahko je v obliki Val navtike EXCLUSIVE, ki je na prodajnih policah teden dni, ali pa dvojne številke Val navtike, ki še bolj diši po svežem. In kaj prinaša navtična literatura s 27 letno zgodovino v svoji zadnji številki?

Poročamo iz navtične razstave v Benetkah, ki se je odvijala v juniju, o letošnji prvi izdaji Salone Nautico Venezia. Zagotovo je, da bo prihodnje leto sledila njena ponovitev.

Več besed je v tokratnem Valu namenjeno Baliju. Ne tistemu delu kopnega, ki je trdno zasidran v indonezijskem otočju, temveč tistem, ki lahko pluje po vseh morjih sveta – katamaranu Bali 5.4. Testno rubriko polni tudi Bavaria C 45 Style, ki je lani doživela korenito prenovo. Pardo je »nova« linija motornih bark ladjedelnice Cantiere del Pardo, uveljavljene proizvajalke jadrnic, ki se prodajajo pod vsem dobro znano blagovno znamko Grand Soleil. Predstavljamo prvega v nizu, Pardo 43, ki je bil predstavljen pred dvema letoma v Cannesu. Naš neustrašni potapljač Samo Jeranko piše o krstnem testu njegovega novega gumenjaka z aluminijastim trupom Highfield Patrol 660, ki je prilagojen za potapljanje in podvodni ribolov.

Tokrat smo še posebej usmerjeni »zeleno«. Pišemo o projektu »ElectriCity«, v katerem sodeluje tudi Volvo Penta, nanaša pa se na hitro polnjenje električnih plovil. Poročamo še o domačem  dogodku zelene tehnologije in inovacij v pomorstvu, ki je bil konec maja organiziran na Fakulteti za pomorstvo. Razstava 6 ladij splošne plovbe ima drugačno noto, opominja na zgodovinsko vlogo Splošne plovbe ter pomen njenega nadaljnjega obstoja za ohranitev našega pomorstva. Več o tem v članku kustusinje pomorskega muzeja.

Če vam manjka to poletje smeha in plujete tam nekje okoli hrvaškega Tribunja, se le ustavite na oslovskih dirkah, o katerih pišemo. Na ta tradicionalni dogodek se številni vedno znova vračajo, naš morski popotnik Sašo Kavs pa je, ker so ga tako očarali, ponovno obiskal Markizne otoke, več o tem v njegovi reportaži.
Intervjuvanka dvojne, julij-avgustovske številke je Pia Sumer Mayer. Mlado dekle, ki je del karavane najhitrejših vodnih bolidov.

V nasvetih boste tokrat našli več informacij o rešilnih jopičih, ki morajo biti glede na pravilnik o čolnih in plavajočih napravah obvezna oprema na plovilu.

Na športnih straneh postrežemo ponovno z zanimivim branjem Mitje Margona o »cirkusu RC44«, ki se je tokrat ustavil v švedskem Marstrandu. Pišemo še o rezultatih Žana Luka Zelka, projektu Ewol, mladinskem SP razreda 470 ter razreda finn in o veseli novici, da se črne lepotice (RC) 44 prihodnjo pomlad skupaj z lastovicami vračajo k nam, v Portorož.

Naj vam preostanek poletja prinese čim več dobrih novic, tudi prek branja naših edicij!

Ekipa Val navtika