Izšla je septembrska Val navtika

Izšla je septembrska Val navtika

Val212

Poletje 2016 je Valovo uredništvo zaznamovalo z dvema dogodkoma. Prvi se je zgodil tik pred izidom naše septembrske številke in je povezan z dejstvom, da velikega poznavalca motornih plovil, našega novinarja Mitka Ivanovskega ni več med nami. Drugi je vesele narave in je rezultat uspeha slovenskih jadralcev na olimpijskih igrah; temu velikemu dogodku smo zato posvetili v prvi poolimpijski Valovi številki posebno prilogo. Marsikaj presenetljivega je razkrila naša olimpijska jadralna ekipa v intervjujih; 212 številka Val navtike sicer prinaša še intervju s Cirilom Mlinarjem Cicom, potapljačem in začetnikom podvodne fotografije ter snemanja podvodnih filmov.
Kar se tiče testiranj, je v septembrski številki z nami jadrnica dufour 412 grand large; skandinavski užitek v obliki hitrega in udobnega motornega čolna axopar 37 TT; kakovostni gumenjak z aluminijastim trupom Highfield OM590DL; ter italijanski zapeljivec, gumenjak bwa 26GT sport. Tokrat obširneje pišemo tudi o široki ponudbi manjših pogonskih agregatov, ki nosijo oznako Yamaha. Še eno trendovsko novost prinaša 112 številka Val navtike, in sicer t.i. Sistem Assisted Sail Trim, ki je bil v sodelovanju z ameriškim podjetjem Harken razvit v ladjedelnici Jeanneau, omogoča pa samodejno delovanje pritegovanja in popuščanja jader v skladu z nagibom jadrnice ter zunanjimi pogoji.
Kar se tiče reportaž vas tokrat vabimo, da se nam pridružite na eksotični Moorei ali z nami obiščete baltske prestolnice. Poleg vodnih konjičev tokrat predstavljamo tudi dva poskočna cestna konjiča, in sicer volvo XC90 ter peugeot 2008. Robert Renninger ima na septembrskem meniju »hitro« morsko hrano, Blaž Hočevar pa piše o tem, kako na žive vabe uloviti velike ribe. Rubriko nasveti tokrat polnijo informacije o električnem pogonu Torqeedo ter informacije o črpalkah na plovilu.
Športne strani so v prvi vrsti posvečene naši, že 10. regati za pokal Val navtike, ki je tudi letos prinesla obilo lepih trenutkov tako na vodnem kot kopnem delu. Vsi, ki niste bili z nami, vam je lahko žal, a nova priložnost bo čez leto dni.
Uživajte v prebiranju Vala; uživajte v drobnih in velikih radostih, ki jih prinaša življenje!
Ekipa Val navtika