Izšla je septembrska Val navtika!

Izšla je septembrska Val navtika!

 

Še eno poletje se počasi poslavlja, spomini na morske dni so sveži, še dodatno pa jih bo osvežila Val navtika, ki se polna novic po daljših počitnicah vrača na prodajne police.
Tokrat predstavljamo projekt iz domačih logov – greenline 45 fly. Preizkusiti lepotca, za katerega dizajn je poskbel J & J design, sicer še nismo mogli, nared za to bo na navtični razstavi Boot v Düsseldorfu prihodnje leto. Smo pa že lahko testirali novo generacijo Beneteaujevih oceanisov, novinko, ki nosi oznako 51.1 first line, predstavlja pa odličen kompromis med udobjem in hitrim jadranjem. V italijanskih morskih vodah smo imeli priložnost pluti z navetto 48, s katero so v ladjedelnici Absolute dokazali, da znajo kljub svojim temeljnim načelom v svoja plovila vnesti svežino. Na še enem navtičnem delu, ki je sad sosedov Italijanov smo pluli, sicer nekoliko manjšem, a lepem, hitrem in funkcionalnem čolnu – invictusu 240 cx.
Samo Jeranko, veliko ime v svetu prostega potapljanja, v tokratni številki iz prve roke podaja zapis o tekmovanju Vertical Blue, ki ima v svetu prostega potapljanja prav poseben status, prilaga pa tudi odlične fotografije iz podvodnega sveta. No, teh v septembrski številki ne bo manjkalo. Tiste iz ne tako oddaljenih morskih globin, iz Mljeta, je prispeval Borut Furlan, Jasna Tuta pa je imela priložnost na Taveuniju raziskovati eno najlepših potapljaških destinacij na svetu – Rainbow Reef. Tokratni intervjuvanec je Jože Utenkar, upokojeni kapitan dolge plovbe, ki je bil dolga desetletja v službi Splošne plovbe in je plul na desetih ladjah flote našega edinega ladjarja. V tokratnem Valu predstavljamo še nominirana plovila, ki bodo prejela priznanja Best of Boats 2018 (naj spomnimo: del žirije je tudi Valov urednik), in veseli nas, da sta v tokratnem ožjem izboru tudi dve slovenski plovili. Na športnih straneh pišemo o spremembi lastništva VOR-a, o regati za Pokal Val navtika, katerega organizacija je bila ponovno v domeni našega uredništva,  pišemo še o vnovičnih uspehih naših jadralcev.

Odličnega branja je tudi v septembrski številki več kot dovolj, na vas je, da si vzamete čas zanj, sicer pa: kar se da lepo izkoristite lepo jesen, ki se meteorološko pričenja ta vikend!

Ekipa Val navtika