Jo že imate: poletno, dvojno številko Val navtike?

Jo že imate: poletno, dvojno številko Val navtike?

Val211

V uredništvu Vala smo tudi to poletje poskrbeli, da se boste lahko na dopust odpravili oboroženi z obilo dobre navtične literature. Poleg že pete izdaje naše ekskluzivne edicije Val navtike Exclusive, ki vas že čaka na prodajnih policah, ležerni julij prinaša še počitniško, dvojno številko Vala. V njej vas čakajo testi jadrnice odličnih plovnih lastnosti in udobja – Oceanis 41.1; katamarana overblue 44; mante 300 – gumenjaka iz slovenskih logov; vsem ljubiteljem motornega brnenja pa je namenjen test greenlina 48, greenlina s hibridnim pogonom in stabilizatorji. Ob testu slednjega smo se na kratko pogovorili tudi z Vladimirjem Zinchenkom, človekom, ki je zaslužen, da se je ohranila blagovna znamka Greenline.
V času velikega dogodka – Olimpijskih iger smo se pogovarjali tudi z enim izmed nekdanjih udeležencev le-teh – Francijem Petkom. Ne o njegovem tekmovalnem obdobju, ki je večini bolj ali manj poznano, temveč o tem, kam ga je veter zanesel po koncu športne kariere. Nekaj življenjskih modrosti nam je ob vrnitvi nazaj na odre zaupal tudi kreator najlepših morskih melodij, Slavko Ivančič; Gašpar Gašpar Mišič pa nam je povedal več o projektu Adriatic Europa.
Poletni Val prinaša še Volvopentine ter Jeanneaujeve novosti ter informacije iz prve roke o Finnboatu 2016 – neponovljivem dogodku, na katerem se vsaki dve leti predstavijo plovila »Made in Finland«. V rubriki reportaže vam tokrat nudimo Markizne otoke, eno izmed najbolj osamljenih otoških skupin na svetu  ter potapljanje z Mola Mola. Če se boste to poletje spuščali v globine tudi sami, to počnite kar se da varno – pet nasvetov vam podajamo za uspešno prosto potapljanje.
Ena izmed oboževanih dejavnosti marsikaterega navtika je tudi ribolov – podajamo informacije o ribolovu s panolo ter o letošnji ribolovni zakonodaji v Jadranskem morju. Pišemo tudi o napravi, ki je namenjena preprečevanju nagibanja in valjanja plovila – žiroskopski stabilizator plovil. Na športnih straneh med drugim pišemo o globalnem dogodku kot je Pokal Amerike, pa tudi o mednarodni  regati za razred Dinghy 12’, ki se je v okviru Jahtnega kluba Portorož odvijala na domačih tleh in ostalih jadralskih dogodkih, kjer nastopa naš jadralski podmladek.

Želimo vam, da si to poletje naberete čim več nepozabnih spominov, pa tudi koristnih, uporabnih in zanimivih navtičnih informacij – slednje boste zagotovo našli tako v julijsko/avgustovski številki Val navtike kot v poletni izdaji Val navike Exclusive.

Lepo poletje!

Ekipa Val navtika