Izšla je oktobrska Val navtika!

Izšla je oktobrska Val navtika!

Val203

Jesen s koledarja briše dneve, ki niso vedno primerni za jadranje, a nanj vnaša številne navtične dogodke, kot so regatna prvenstva, izbori navtičnih priznanj (zaključen je že finalni izbor BoB!), navtične razstave,… Če ostanemo pri slednjih. Za nami je že razstava iz mondenega Cannesa, ki po 85 premierah napoveduje novo plodno navtično sezono. Več o njej seveda v oktobrski številki Vala, katere naslovnico sicer krasi športno-potovalni žepni trimaran Dragonfly 28 sport – njegov test lahko preberete v notranjosti revije. Tradicionalnežem zna biti bolj povšeči test Minorchina 34, privrženci napihljivih čolnov pa bodo na svoj račun prišli s testom kanadskega gumenjaka Grand Golden Line 500.
V tokratnem Valu skušamo ugotoviti, ali je nov propulzijski pogon Volvo Pente evolucija ali revolucija; pišemo o Yamahini spletni aplikaciji pri izboru elise ter o Suzukijevi 50-letni tradiciji izvenkrmnih motorjih. Dotaknili smo se še nekdanjega velikega domačega proizvajalca izvenkrmnih motorjev -Tomosa, kateremu je posvečena razstava v portoroškem Monfortu. Naš tokratni intervjuvanec je Matjaž Antonaz – trener, jadralec, urar. Prek rubrike reportaže lahko tokrat »Z jadrnico preko petih celin« zaplujete v Atlantik; Jasna Tuta vas popelje v francosko Polinezijo, natančneje na atol Makemo; ljubiteljem Jadrana in njegovega bisera – Dubrovnika, je namenjena reportaža o dubrovniškem arhipelagu; z moderno ladjo Celebrity Silhouette pa smo križarili okrog britanskih otokov. Današnjemu hitremu življenjskemu tempu ustreza hitra hrana – o tisti z morsko predpono pišemo v tokratni kulinarični rubriki. Strani, posvečene ribolovu, tokrat prinašajo nasvete o lovu na velike ribe – lice, sicer pa 203. številka prinaša še nasvete o pomembnem varnostnem elementu na barki – ograji; prek rubrike nasveti pa smo preverili tudi delovanje antivegetativnega sredstva Seajeta 033 Shogun, ki deluje na osnovi hidracije. Športne strani so tokrat posvečene pripravam na 35. Pokal Amerike in domačim prvenstvom ter pripravam naših tekmovalcev na OI v Riu.
Naj vas za konec še spomnimo: ne pozabite oktobrskega vikenda, ki je pred nami, izkoristiti za obisk Jesenskega navtičnega sejma v Portorožu ter seveda za branje oktobrske Val navtike!
Uredništvo Val navtika