Izšla je oktobrska Val navtika!

Izšla je oktobrska Val navtika!

Oktobrski Val prihaja v dneh, ko je zrak že napolnjen z vonjem po pečenem kostanju; prijetne temperature, ki nas grejejo prav v teh dneh,  pa nas spominjajo na to, da poletje in morje vendarle nista še tako oddaljena …

Prostor v 223. številki v največji meri namenjamo najpomembnejšim jesenskim navtičnim dogodkom: Barcolani, z rekordno udeležbo 2101 jadrnice; največji razstavi največjih in najbolj prestižnih superjaht v Monacu; razstavi v Cannesu, ki letos obeležuje okroglih 40 let  ter razstavi v Genovi, ki sicer poteka v senci navtičnega dogodka v Cannesu.

Testno rubriko tokrat polni predstavnik Beneteaujeve športne linije  – GT 40; osveženi najmanjši in obenem vstopni model pri Bavari – cruiser 34; predstavljamo še zastavonošo med gumenjaki Brig  –Eagle 10.

V to, da je slovensko morje izredno pestro in raznovrstno, kljub temu, da na prvi pogled ne daje takega vtisa, vas bo prepričal naš tokratni sogovornik, prof. dr. Lovrenc Lipej iz Morske biološke postaje Piran. Še en pomemben sogovornik, g. Bernard d’Alessandri, generalni sekretar monaškega jahtnega kluba  Yacht club de Monaco, pa razkriva več o delovanju tega elitnega navtičnega kluba.

Duška Žitko, kustosinja našega pomorskega muzeja piše o zanimivem dogodku – o veslanju od Pirana do Benetk na tradicionalnih plovilih, ki se ga je udeležila ženska veslaška skupina »Voga Veneta Piran«; naš znani meteorolog Jure Jerman pa o solo izzivu na morju – regati Silverrudder.

Kar se reportaž tiče – daleč preko naših meja smo tokrat pogledali; daleč od naših oči se bo odvijala tudi regata VOR z začetkom 22. oktobra, a brez skrbi, o dogajanju vas bomo natančno obveščali. Berite nas torej in lepo jesen!

Ekipa Val navtike