Izšla je nova izdaja revije Val navtika, št. 255

Izšla je nova izdaja revije Val navtika, št. 255

Val 255

Številka 255. revije Val navtika je izšla v obdobju, ko kljub pomladi do morja oziroma svojih bark – razen če niste iz Primorske – ne morete, vam pa zato željo po morju in barkah lahko vsaj malo poteši naša revija.
Nova Zelandija ni samo ena od držav, ki se odlično spopada z virusom Covid-19, je tudi država, ki ima v rokah veliki srebrni čajnik Pokala Amerike. Tej prestižni regati je namenjenih v tokratni številki precej strani. Ne samo poročanje iz prve roke o znamenitem dogodku, ki se je odvijal v Aucklandu, pogovor je stekel tudi z Brunotom Troublom, legendo Pokala Amerike.
Jadrnica Elan E5 je del nove generacije jadrnic linije E, je nadgradnja modela E400 in naš tokratni testni model. Brhki lepotici se pridružuje superjahta v žepni izvedbi, Sirena 88. Ljubiteljem brnečega motorja je na voljo še Invictus 280 GT – rojstvo Invictusa, nove italijanske blagovne znamke premium motornih plovil na svetovni navtični sceni, smo spremljali od blizu. Motorni katamarani so velika nišna plovila prihodnosti, ladjedelnica Fountaine Pajot je z modelom MY 40 prikazala prihodnost sedaj.

Slovensko podjetje Alfastreet Marine, poznano po svojih brezčasnih različicah motornih čolnov

s pridihom beneškega sloga in edinstveno hidravlično streho, je z novim modelom 23 Cabin

Evolution poseglo v svet čolnov z izvenkrmnim motorjem. Več o njem v Valu, ki je na prodajnih policah. Še eno predstavljeno plovilo je sad Skandinavcev, dodelili pa so mu ime Saxdor 320 GTO.

22. april je dan, ko je človek določil, da praznuje Zemlja. V skrbi za naš zdrav planet smo pripravili posebno prilogo, v katero so vključena tudi okolju prijazna (navtična) podjetja. V okviru priloge je še obsežen intervju z Matevžem Lenarčičem, med drugim okoljevarstvenikom, ki visoko v zraku izvaja merjenje emisij črnega ogljika in na fotoaparat shranjuje izvrstne fotografije, ki prikazujejo, kako lep, a na drugi strani zaradi človeka ranjen je naš planet. Za zmanjšanje emisij bodo v prihodnosti poskrbela plovila kot je Oceanbird, švedska revolucionarna tehnologija, ki lahko v pomorskem prometu konča dobo tovornih ladij, gnanih s pomočjo fosilnih goriv.

23. marca, na dan žena, smo Valovci prisostvovali spletnemu dogodku – predstavitvi knjige Sava & Jolanda in v Valu podali več informacij o tej čudoviti knjigi.

Navtik Walter Teršek piše o svojem brodolomu, o težkih dneh, ko se je s solzami v očeh moral posloviti od lepotice, ki jo je izdalo krmilo.

Naj vaše oči smelo zrejo v pomlad in lepšo prihodnost, ki ne more biti več daleč!

Prijetno branje!

Uredništvo Val navtike