Izšla je februarska izdaja revije Val navtika, št. 254!

Izšla je februarska izdaja revije Val navtika, št. 254!

Val 254

Pomladno sonce, ki nas boža v notranjosti, kliče k odhodu na morje. No, na modrem prostranstvu zaradi hladnega morja vendarle še ni tako vremensko prijetno, zato je še vedno bolje vodne dogodivščine doživljati iz domačega naslonjača, z najnovejšo Val navtiko v rokah na primer.

V februarski številki je precej črnila namenjeno velikemu regatnemu dogodku: 36. Pokalu Amerike. Iz Nove Zelandije, kjer se bo odvijal, za nas ekskluzivno poroča slovenska »kivijevka« Lana Mihelčič, z njo smo o življenju tam doli, ki ga je dodobra osvojila, saj na Novi Zelandiji živi devet let, naredili tudi daljši intervju. Ko smo že pri intervjuvancih. O oceanografski boji Vida, ki se leno pozibava v našem morju in zbira pomembne podatke, smo se pogovarjali s prof. dr. Vladom Malačičem, idejnim pobudnikom za njeno postavitev. Osrednji protagonisti so sicer tudi tokrat testirana plovila. Za oboževalce jader je tu Bavaria C42, novinka bavarske ladjedelnice. Sicer je covid-19 odnesel njeno možnost testiranja, na zadnji razstavi boot smo jo testirali v »suhem« in se pogovarjali z njenim navtičnim arhitektom Cossuttijem. Ljubiteljem motornih plovil je namenjen Beneteaujev Swift Trawler 41 Fly, ki uspešno zamenjuje 44-čeveljsko predhodnico in se drži štirih osnovnih stebrov: ergonomija,varnost, avtonomija in udobnost, na katerih temelji filozofija vseh Swift Trawlerjev. Italijansko mladost v živahni živo oranžni barvi zastopa Cranchi E30 Endurance, z njim smo se »srečali« v testnem centru Cranchija, ki je od slovensko-italijanske meje oddaljen zgolj 20 minut vožnje.

Poleg omenjenega Pokala Amerike, ki se bo začel v teh dneh, je za nami še en prestižni jadralski dogodek, Vendée Globe. Več o njem v tokratni, prvi letošnji številki Vala. Potovati v dopustniške namene v zadnjem letu odgovorni Zemljani ne moremo, zato pa lahko iz kovčkov vlečemo stare spomine; ene izmed njih, vezane na Korziko, lahko berete v rubriki reportaže. V ločeni reportaži se Korziki pridružujeta še dva velika sredozemska otoka, Sicilija in Sardinija. O tem, kako pomembno je gibanje za zdravo telo, vsi vse vemo; manj kot bi bilo to potrebno pa se tega držimo v praksi. V februarski številki zato vaje strokovnjakinje, s katero bomo stopili pripravljeni v novo navtično sezono.

Še marsikaj prvič slišanega se najde v februarski številki; moškim pa mora biti seveda že znano, da v marcu praznujemo ženske. Natrosili smo nekaj namigov za obdarovanje tistih nežnih duš, ki si želijo malce več od vaše lepe besede, ljubeznivega pogleda in pomladne cvetlice. Ugodite jim, pazite na svoje krhke, dragocene rože (in to ne samo v marcu) in seveda tudi nase!

Prijetno branje

Uredništvo Val navtike