Izšla je nova izdaja revije Val navtika – september, št. 251

Izšla je nova izdaja revije Val navtika – september, št. 251

Val 251

Končuje se še eno, malce drugačno navtično leto, ki je bilo kljub temu, da se je vse vrtelo okoli korone, za tiste, ki so si to znali in mogli ustvariti, čisto prijetno.
Odpovedni so bili številni navtični dogodki, kljub temu se je nabralo dovolj tem za prvo jesensko številko Val navtike.
Med drugim se nam je ponudila priložnost, da smo zapluli z Ice Cat 67 in iz prve roke preverili, da morska lepotica ni ledena, kot bi kdo sklepal iz njenega imena. 67-čeveljski katamaran iz italijanske ladjedelnice Ice Yachts je narejen povsem po željah naročnika, po kakšnih, si lahko preberete v tokratnem Valu, poleg besed Enrica Contreasa,  »očeta« italijanskih katamaranov in Luigija Cirilla, navtičnega dizajnerja, ki je bil določen za projektnega vodjo izgradnje katamarana Ice Cat 67. Testne strani so namenjene tudi plovilu Prestige 420 Fly, ki ga med drugim plemeniti odličen trup, pod njega se je podpisal Jernej Jakopin. Tu je še povsem novo motorno plovilo Next 285 LX, ki prihaja iz Ranieri International in je tako kot predhodni modeli serije Next zgrajena po sistemu »Fully-Developed Cockpit System«.
Predstavljamo še novinca, Gran Turismo 36, ki ga je francoska ladjedelnica Beneteau predstavila na začetku poletja.

Naša sogovornica je tokrat Savina Gorišek, življenjska in jadralska sopotnica jadralske legende Mirka Bogića. Skupaj sta jadrala 46 let, nazadnje sta na romantični izlet iz Pirana izplula leto dni preden je Mirko (nekaj dni po svojem stotem rojstnem dnevu) za vedno zaprl oči. Globoke besede nekdanje učiteljice, ki pravi, da je na jadrnici preživela najlepši del življenja, so vsekakor vredne branja in razmisleka!

Potovanja, vsaj tista v oddaljene kraje, so v teh dneh bolj kot ne omejena, če ne drugače, lahko prek rubrike reportaže potujete z Borutom Furlanom in njegovimi čudovitimi posnetki – v podvodje Sodwane. Ljubiteljem starih bark in starih zgodb priporočamo obisk muzeja Vasa in spektakularne švedske ladje Vase, ki se je po zgolj nekaj minutah plovbe odločila za 333 let dolg počitek na morskem dnu. Kot zanimivost so tu še nenavadne morske živali, take bolj privlačne, pa tudi take, katerega bližnjega srečanja si ne bi ravno želeli.

Z Blažem Hočevarjem gremo prek rubrike ribolov na zobatca, objavljamo še 9. del Priročnika za jadranje, tokrat avtor več besed namenja oblikovanju jader.

251 številka prinaša še marsikaj pestrega, bralci boste opazili naše oblikovno osvežene strani z novicami ter športno vsebino. Sicer pa napovedujemo novo rubriko, ki bo v prihodnosti vsekakor še bolj aktualna in se nanaša na zeleno energijo. Zeleno se sicer v naravi za pol leta umika drugim barvam, a tudi to je čar življenja. Uživajte v njem, pazite nase in naj spomnimo: branje lastnega Vala v domačem naslonjaču je prijetna sprostitev, do katere ne more še tako trdovraten virus!

Uredništvo Val navtike