Izšla je nova izdaja revije Val navtika, dvojna številka – julij in avgust

Izšla je nova izdaja revije Val navtika, dvojna številka – julij in avgust

Val 250

Okrogla, 250. številka revije Val navtika, je svoj izid doživela v za večino najlepšem delu leta, oplemenitenem z dolgo pričakovanim dopustom. Časa za (navtično) čtivo je v tem obdobju brez dvoma več in še ena številka, za katero smo se trudili v našem uredništvu, bo po natančnem branju končala v vašem domačem arhivu skupaj z ostalimi 249 – verjetno se med vami bralci najde kdo, ki ima prav vse izvode oziroma vsaj večino.

Tako kot predhodnice ima tudi julij-avgustovska jubilantka bogato vsebino. Najprej so tu testi – Benetaujeva First Yacht 52 je bila predstavljena v Cannesu, čas za testiranje pa je nastopil v Portu Ginesti, v razstavno-testnem centru ladjedelnice. Če bi morali po preizkusu izpostaviti le nekaj atributov zastavonoše First, bi bil to zagotovo dizajn, kakovost vgrajenih materialov in opreme ter odlične jadralne sposobnosti.
Za tiste, ki prisegajo na napihljive čolne, je tu test plovila, ki je sad grške ladjedelnice Technohull, pod dizajn trupa pa se je podpisal britanski oblikovalec Adam Younger, ki je poznan po svojih dirkalnih čolnih oziroma plovilih, katerih poglavitni cilj je hitrost. SeaDNA999 je Technohullova najbolje prodajana različica napihljivih čolnov, ki je primeren tudi za hitro plovbo pri bolj vzvalovanem morju, ima pa odlične ergonomske rešitve na palubi.

Galeon 500 Fly je eden izmed osrednjih adutov poljske ladjedelnice Galeon in močan igralec v izredno zahtevnem velikostnem razredu motornih plovil s poveljniškim mostičkom med 50 in 60 čevlji dolžine, kjer je konkurenca neusmiljena. Več o tem, katere skrite adute ima v rokavu ta dobrih 16 metrov dolg predstavnik, pa prav tako na testnih straneh. Tu najdete tudi vpogled v desetmetrskega italijanskega predstavnika – Cranchi T 36 Crossover, ki je zgrajen na preverjenem in zmogljivem trupu starejšega »sorejenca« z imenom Z 35.

Tokratni intervjuvanec je Alberto Galassi. Razgledani predsednik uprave skupine Ferretti Group poleg navtične industrije igra še pomembno vlogo v letalskem sektorju, nogometni Premier ligi, Ferrariju. Razlog, zakaj se tako dobro znajde v vseh teh različnih poslih, je preprost, najdete pa ga na straneh Valove 250. številke.

Slovenci izdamo precej knjig, predstavljamo pisatelja Dušana Čaterja in njegov roman Ekstradeviško, ki je postavljen na neimenovan dalmatinski otok.

Nenavadne plaže in zgodba o potovanju z amfibijskim vozilom okoli sveta, ki se je odvijala v sredini prejšnjega stoletja, sta dve zanimivosti, ki utegneta napeljati k temu, kaj bi se splačalo še videti oziroma doživeti v času bivanja na tem planetu.  Sicer pa so na straneh, namenjene reportaži tu tudi namigi za obisk Narodnega pomorskega muzeja v Amsterdamu, s sivko in soncem prepojenega Hvara, v rubriki ribolov pa boste našli več informacij o tem, kako z otroki na ribolov.

Tudi tokrat ne manjkajo Slane zgodbe Andreja Trefalta in pripadajoče hudomušne ilustracije Marka Škrlepa, berete pa lahko še nadaljevanje, tokrat že 8. del, Priročnika za jadranje.

Na športnih straneh lahko najdete več podatkov o novi jadrnici Tine in Veronike ter o rezultatih tekem, ki so se odvijale na vodi.

Poleg omenjenega dvojna številka prinaša še marsikatero uporabno in zanimivo informacijo, naj spomnimo, da je za vse željne navtičnega branja na prodajnih policah dober teden dni še Val navtika Exclusive, ki smo jo v uredništvu izdali tudi to poletje.

Pazite nase tako na morju kot kopnem in se beremo jeseni!

Ekipa Val navtika