Izšla je nova izdaja revije Val navtika maj-junij, št. 249

Izšla je nova izdaja revije Val navtika maj-junij, št. 249

Val 249

Covid-19 je med drugim odpihnil naš portoroški navtični sejem in testiranja, ki bi jih morali opraviti v našem uredništvu, ter združil dve Valovi številki, ki pa tudi tokrat nudita obilo branja. Tu so stalne rubrike, kot je Erazmova kolumna, kot so kulinarične strani Roberta Renningerja in Trefaltove Slane zgodbe.
Ali bodo dejansko realizirani ali ne, verjetno ne bo jasno vse do njihovega začetka, a tu je trenutni okvirni pregled – napovedanih navtičnih sejmov oziroma razstav, za tiste, ki jih nameravate obiskati. Kljub situaciji so se zgodili koraki naprej na navtičnem domačem trgu, kot je združitev moči Burin Boatsa in Fred Bobka, tu je tudi okrogel  jubilej podjetja Home Yacht in izobraževanje Yamahinih pooblaščenih serviserjev, ki ga je organiziral uradni uvoznik Delta Team Krško v Zagrebu.

Če ostajamo pri slovenski navtiki – tokrat pišemo o Elan GT6, zastavonoši, ki je bil v spremljavi s Porschejem 911 RS predstavljen na največji navtični razstavi Boot Düsseldorf. Predstavljamo tudi večno, zimzeleno in neuničljivo Linssen GS 45.0 Sedan, ki prihaja iz nizozemske ladjedelnice.
Izbor tokratnih intervjuvancev je več kot pester, predvsem pa gre za zanimive sogovornike, ki pokrivajo različna področja. Kristjan Nikl  je navtični dizajner  iz podjetja Nikl Design, ki je svoj uspeh doseglo s sodelovanjem z norveško znamko motornih plovil za razvedrilo in prosti čas Marex. Edi Kraus na čelu podjetja AquafilSLo d.o.o. pelje krožno gospodarstvo – med drugim iz odpadnih ribiških mrež izdeluje surovino, ki jo uporabljajo največja modne blagovne znamke. In tu je še Goroslav Vukšić – Gogo, strasten pomorec, ki se je naključno, potem, ko mu je huda prometna nesreča prekinila morsko pot, podal v pisateljske vode.
Odpotovati nekam daleč v tuje dežele po morju, kopnem ali zraku, v teh dneh ni ravno idealno, ni pa nemogoče, prek rubrike reportaže vas tokrat popeljemo v največji pomorski muzej na svetu, v Greenwich, za zanimivost pa smo po svetovnih oceanih poiskali najveličastnejše morske vrtince.
Tudi tokrat ne manjka priročnik za jadranje (7. del, katerega glavna tema je sidranje), v nasvetih smo se ustavili pri ladijskemu hladilniku, predvsem v vročih dneh še kako pomembnemu elementu vsake barke.  Športne strani so zaradi netekmovanj tudi tokrat okrnjene, na njih najdete najnovejše informacije o The Ocean Race (ex Volvo Ocean Race) ter novico o odstopu predsednika JZS, Aljoši Tomažu.

Prijetno branje, mirno morje v začetku nove navtične sezone in vse dobro do julijsko-avgustovske, jubilejne 250 številke Val navtike!

Uredništvo Val navtike