Izšla je nova, dvojna številka revije Val navtika, december-januar 2021

Izšla je nova, dvojna številka revije Val navtika, december-januar 2021

Val 253

Svet ob prelomu iz leta 2020 v 2021 živi v negotovosti, a Val navtika ostaja stalnica, ki tudi v teh predprazničnih dneh ni razočarala s svojim izidom in to dveh edicij – Val navtike Exclusive, ki je na prodajnih policah nekaj dni ter pravkar izdane redne mesečne številke.

Uvodne strani najnovejšega Vala polni kopica odličnih predlogov, ki jih lahko ovijete v svetleči se papir in podarite tistim, ki vam nekaj pomenijo.
Na testnih straneh lovi veter v jadra Grand Soleil 44, ki ima lastnosti potovalnih in tekmovalnih jadrnic. Družbo ji dela X56, ki so jo konec novembra splovili pri X-Yachts.
Iz bavarske ladjedelnice prihaja nov motorni čoln, Bavaria Vida 33, ki je že od samega začetka požela veliko zanimanja. Najnovejšega predstavnika iz ladjedelnice Bavaria Yachts smo preizkusili v hladnih jesenskih dneh, kar v domačih vodah, v bližini ladjedelnice iz Giebelstadta.
Italijanska ladjedelnica Invictus je svojega zastavonošo, novi TT460, predstavila na letošnji edini večji mednarodni navtični razstavi, v Genovi. Ta temno-beli lepotec je še eden izmed tistih, ki mu namenjamo predstavitvene strani naše revije.

Nazadnje, pravzaprav osrednji testni protagonist, je Alfastreet Marine 28 – sad slovenskega proizvajalca plovil Alfastreet Marine, ki ga že nekaj let poznamo po plovilih z značilnimi električnimi strehami.  Gliserska izvedenka Alfastreet Marine 28, gnana s 350 bencinskimi konji, je bila med nominirankami za osvojitev nagrade Best of Boats v najbolj množični kategoriji, rezervirani za družine. Ko smo pri nagradah Best of Boats: december-januarski Val razkriva zmagovalce te nagrade v letu 2020, ki jih je izbrala žirija urednikov evropskih navtičnih revij, tudi urednik Vala.

Kar nekaj novosti predstavljamo – z letošnjim 1. oktobrom so v slovenske vode po zaslugi podjetja As Boats zaplula plovila ciprske znamke Karnic. Ladjedelnica Cranchi je razkrila novosti za prihodnje leto, potencialne kupce pa preko slovenskega zastopnika Veneziana Yachting vabi na ogled in preizkušnjo plovil v njihovem testnem centru, za začetek pa si nekaj informacij o Chranchijevih novinkah lahko preberete na naših straneh. Bivalnik, igralo in plovilo bi lahko bila definicija za Electricat 600, na kratko Big Six, zanimiv napihljiv katamaran z električnim pogonom Big Six, izum podjetja Hovercraft d.o.o. in novost na svetovnem tržišču. Več o njem v Valu.

Navtična razstava BBS 2020 se je zgodila kljub trenutni situaciji, seveda v pandemiji prilagojenih okoliščinah. Preberete lahko več o tem, kaj je prikazala, in sicer tudi iz prve roke – preko pogovora z Milanom Šangulinom, direktorjem hrvaške navtične razstave v Biogradu na Moru.

V rubriki reportaže smo se ustavili v pomorskem muzeju v Barceloni, v zgodnjih jutranjih urah pa smo se pridružili Robertu Renningerju pri lovu na tune in kot Robijev obiskovalec zapisali še pogled z druge strani … Na okolju prijazen način smo se spustili še v podzemlje Pece.

V letošnjem letu je edina fakulteta v Sloveniji, ki omogoča študij pomorstva, Fakulteta za pomorstvo in promet, praznovala 60 let svojega delovanja. Več o tej instituciji, ki izobražuje naš pomorski kader, v intervjuju z dekanom,  izr. prof. dr. Petrom Vidmarjem.
Sonce in dež še zdaleč ni klasična kuharska knjiga. Iskrivo napisana in slikovno bogato opremljena monografija bo bralcu odprla pogled na kuhanje, pa tudi na kuharsko filozofijo Ane Roš, ki ji izjemnost in samosvojost priznavajo tudi največji kuharski mojstri sveta in poznavalci kulinarike. Več o tej izjemni mojstrici in njenem knjižnem delu v tokratnem Valu. V njem seveda ne manjkajo še ribolovne strani, pa Erazmova kolumna in Trefaltove prigode, z  11. poglavjem se zaključuje Priročnik za jadranje. Športne strani tudi v prejšnjih letih v tem času niso ravno pokale po šivih, poročamo iz zakulisja priprav na 36. Pokal Amerike.

Čeprav ste morda eden tistih mnogih, ki v tem času ob sebi nima prav veliko človeške družbe, vedite: ste z najboljšim prijateljem, to je sami s seboj! In seveda z Val navtiko.

Srečno! Naj bo v letu 2021 test covida negativen, a vaše misli pozitivne!

Ekipa Val navtike