Izšla je marčevska Val navtika!

Izšla je marčevska Val navtika!

Val217

 

Marčevska Val navtika je »vzklila« v dneh, ko sonce že pogumno kaže svojo moč in oznanja, da je zima skorajda premagana. Veter iz morja prinaša vse glasnejše klice privezanih plovil, ki si želijo novih dogodivščin… Tudi Valovci smo se v 217. številki revije odpeljali romantični dogodivščini nasproti – s testno monte carlo 6S – s plovilom, ki je zadetek v polno vseh ljubiteljev retro sloga z inovativnimi rešitvami. V Portopiccolu smo preizkusili dufour 512 GL, pod njen trup se je podpisal sloviti navtični oblikovalec Umberto Felci, poznan po zasnovi hitrih jadrnic. Za vse uživače v hitrih vožnjah in ljubitelje zabave na vodi je tu chaparral 243 vortex;  za vse ljubitelje gumenjakov pa capelli tempest 40 – prestižni gumenjak, ki ima kaj pokazati. Navtična razstava v Helsinkih, Vene 17 Båt, je največji navtični dogodek v severni Evropi. Desetdnevni dogodek, ki je letos doživel  48. ponovitev, je pokazal pester nabor navtičnih novosti. Sicer pišemo še o eni navtični razstavi, o zagrebški Nautiki, na kateri so poleg domačih hrvaških razstavljavcev najbolje zastopani razstavljavci iz naše Slovenije. Slednji bodo vsekakor tudi  udeleženci  bližajoče se Internautice, o njej smo se pogovarjali z njenim idejnim očetom, Jurijem Korencem.

V mesecu marcu praznujejo žene in dekleta, sedmi dan tega meseca praznujejo tudi vsi slovenski pomorci. Letošnji slavnostni dogodek, namenjen obeležitvi tega praznika, je bil v portoroškem Avditoriju še posebno slovesen, saj je bil posvečen tudi sedem desetletij dolgemu obstoju naše pomorske šole. Tej temi smo v tokratni številki namenili posebno prilogo. Poleg zgodovine razvoja našega pomorskega šolstva boste v prilogi našli tudi intervju s sedanjim ravnateljem, intervju z dijakom prve generacije in intervju z dijakom, ki obiskuje pomorsko šolo danes.

Prek rubrike reportaže lahko tokrat jadrate z Matejem Rozmanom od Markeških otokov do Fidžija; lahko potujete po Novi Zelandiji ali pa uživate ob branju SUPer odklopa po hrvaških otokih. Blaž Hočevar v rubriki ribolov piše o posebni ribiški dogodivščini, o lovu na kvarnersko lisico…

In kaj prinašajo marčevski nasveti? Dve temi: prva se nanaša na korozijo, druga pa na yanmar 360 docking.

Športne strani tudi tokrat polnijo veliki dogodki kot so VOR in 35.Pokal Amerike; svoje načrte pa v daljšem intervjuju razkrivata naša Peter Lin Janežič in Anže Podlogar.

Prijetno branje – ene in edine – Val navtike!

Ekipa Val navtika