Izšla je marčevska Val navtika!

Izšla je marčevska Val navtika!

Val 227

 

Družno z zvončki in trobenticami je v teh, končno toplejših in svetlejših dneh, luč sveta ugledala tudi marčevska Val navtika. Tudi tokrat s seboj prinaša obilo zanimivega branja: To pomlad je z nami solaris 47, odlična jadrnica ladjedelnice iz italijanskega Ogleja, ki je našla kupca med samim testiranjem. Tu je še leader 30 iz Jeanneauja, slednja je s tem novincem uspešno zapolnila vstopni razred plovil za zabavo in prosti čas. Quicksilver activ 875 sundeck nosi sonce v imenu, zaradi velikih ležalnih površin na premcu, namenjene sončenju, pa se bodo sonca lahko naužili vsi, ki jih bo to motorno plovilo iz ladjedelnice Quicksilver gostilo na svojem krovu. Tokrat predstavljamo še Buster Phantom Cabin, zmogljiv čoln, opremljen z Yamahinimi konji, je eden redkih čolnov, ki je na voljo tudi širši javnosti, kajti taki čolni so običajno na voljo le za potrebe policije, vojske ali obalne straže.

Bili smo na obeh večjih navtičnih razstavah, ki sta se zgodili v preteklih dneh: na Nautiki v Zagrebu ter na skandinavskem Vene 18 Bat Helsinki. S kakšnimi novostmi sta postregli, obširneje v 227. številki Vala.
Živahnejšemu dogajanju v naravi smo prilagodili aktivnejšo vsebino Vala – prek sogovornikov. Intervjuvancev zato tokrat res ne manjka. Najprej je tu Jurij Korenc, direktor Internautice, ki je povedal nekaj besed o naši letošnji navtični razstavi. Milanka Lange Lipovec je prva Slovenka, ki je po spletu naključij pred 25. leti objadrala svet. O tem, kaj jo je prignalo do te odločitve, je pisala v svojih knjigah, zaupala nam je tudi v daljšem pogovoru. Na navtični razstavi v Düsseldorfu smo se pogovarjali z vodilnim možem podjetja Seafaring Yachts, Miho Gregorčičem. Z Rečanom Slobodanom Velikićem smo se dotaknili njegovih uresničenih sanj, ki so bile izvedene v podobi Mini transata. Objavljamo še 2. del intervjuja o podmorničarjih s poznavalcem tega dela zgodovine, odličnim sogovornikom mag. Žarkom Sajičem. Vsem ljubiteljem zgodovine sta sicer namenjena še dva članka. Prvi se nanaša na svetovno zgodovino in se tiče izkrcanja v Normandiji, drugi govori o domačih pomorščakih, natančneje o tistih, ki so v začetku 20. stoletja pluli na Daljni vzhod. Slovenci seveda še bolj množično kot nekoč potujemo po svetu tudi danes, kar je razvidno tudi iz reportaž. Tokrat smo bili na dveh s soncem obsijanih delih Zemlje: po Dubaju smo pluli s tradicionalnimi plovili; Jasna Tuta je na daljnem otoku Tongatapu sidrala poleg slovenske jadrnice.

V rubriki nasveti Tadej Povhe razkriva resnico o različnih vrstah žrtvenih anod, na športnih straneh pa tudi tokrat ne moremo mimo dosežkov naših športnikov, VOR-a ter regate RC44.

In naj vas še spomnimo: Ne pozabite si v svojem koledarju označiti datum med 8. in 13. majem in pripisati: Portorož, obvezen ogled spektakla RC44! Do tedaj pa imate še kar nekaj časa, da v miru preberete marčevski Val in obnovite zalogo vitamina D, kar vam bo dalo moči za radosten vstop v osrčje pomladi 2018!

Ekipa Val navtike