Izšla je marčevska številka revije Val navtika

Izšla je marčevska številka revije Val navtika

Ni več daleč dan, ko bo zima morala priznati, da je vnovič premagana in ni več daleč dan, ko se bodo proti obali spet vile kolone željnih okušanja radosti morja. Če še tega letos niste storili, vam obilo morskih utrinkov v vaše domove prelivamo z marčevsko Val navtiko.

Najprej je tu rezime nedavno končanega navtičnega sejma v Zagrebu, tudi tokrat pa iz svojega programa obiskov tovrstnih sejmov nismo izpustili Vene 19 Bat v Helsinkih, največjo mednarodno razstavo plovil v regiji, ki je žuborela pod debelo snežno odejo.

V testni rubriki tokrat predstavljamo Sun Odyssey 440 – novo, že osmo generacijo Sun Odysseyev, ki upodablja harmonijo na palubi in pametne ergonomske rešitve v sodobno oblikovanem in hitrem trupu. Preizkusili smo tudi Parker 660 Pilothouse. Ta s svojim velikim in prostornim kokpitom, kabino za zaščito pred vremenskimi vplivi z možnostjo prenočitve in obilico skladiščnih prostorov kar kliče na ribolovni vikend s prijatelji, pa tudi na družinske izlete. K branju v tokratnem Valu kliče še 15-metrski Swift trawler 47, novo zimzeleno plovilo iz Beneteauja.

Ne zgodi se prav pogosto, da dobi vodilni produkt v svoji kategoriji naslednika. A tu je še lažji, z še več funkcijami in še boljšim razmerjem med težo in močjo – novi izvenkrmni motor F 20 G, ki se predstavlja v naši najnovejši številki. Predstavljamo še projekt KingCat51, kjer je za prav vsako podrobnost, vključno z dizajnom, poskrbel Andrej Justin. Še enemu velikemu navtičnemu imenu, ki je slovenske gore list, tokrat posvečamo veliko pozornosti – Danu Lenardu, ki je v začetku leta v solo izvedbi ter z naravovarstveno misijo, na krovu v Sloveniji sestavljene jadrnice, brez sodobne navigacijske opreme prečil Atlantik.

Naš mojster športne ribičije, Blaž Hočevar, piše tokrat o tem, da so ribolov tudi veliki, rjasti trnki zapičeni v prst, roko, nogo, nos, oko … Da so se poklicni ribiči spopadali z drugačnimi težavami, pa ve povedati Boris Vovk, naš tokratni intervjuvanec, ki je 13 let služboval v prvi fazi naše ribiško-predelovalne industrije. Še enega intervjuvanca smo gostili pred mikrofonom – velikega Deana Barkerja. Z njim smo obširno razpredali o njegovi preteklosti in o prihodnjih izzivih.

Tudi letos, tokrat že 15. zapovrstjo, smo v Valovem uredništvu na podlagi testiranj podelili priznanja najboljšim plovilom. In tudi letos je dogodek minil v vzdušju, kakršnega si lahko vsak organizator le želi.

Marec je mesec, ko praznujejo svoj praznik pomorci – in letošnje leto je bil ta okronan z novozgrajenim istrskim topom. Plovilo, ki je bilo nekoč v naši vodah med najpogostejšimi tipi, si s pomočjo načrtov v tokratnem Valu lahko izdelate sami in s tem obeležite spomin na našo pomorsko preteklost.

Dnevi so res vse daljši, a če ne drugega, so pozni popoldnevi še vedno primerni za branje. Naj vam bo marčevski Val prijetno čtivo!

Ekipa Val navtika