Izšla je marčevska izdaja revije Val navtika, št. 247

Izšla je marčevska izdaja revije Val navtika, št. 247

Val 247

Situacija, v kateri smo, ni prijetna, vendarle lahko iz nje potegnemo tudi kaj koristnega, kot je to, da imamo v njej več časa zase in za stvari, ki nas veselijo. Navtiki imate tako priložnost, da si končno preberete navtično literaturo, ki že predolgo obupano čaka na obdobje »ko bo čas«. Tudi marčevska Val navtika bo bržkone tokrat vzeta v branje takoj.

Zagrebška Nautika in skandinavski Vene Båt sta navtična dogodka, ki sta se odvijala tik pred evropskim izbruhom korone in sta še potekala v sproščenem družabnem okolju. Obširneje o  tem, s čim vse sta postregli razstavi, prinaša tokratna številka. Iz skandinavskih logov, preizkušen pa v Piranskem zalivu, prihaja tokratni testiranec Nimbus W9. Prinaša osnovne smernice švedske ladjedelnice: visokokakovostno izdelavo, uporabnost ter dobro počutje na plovilu. Po daljšem obdobju zatišja je doživela vnovično osvežitev linija Impression. Za oblikovanje izredno zanimive in priljubljene različice Impression 45.1 so se oblikovalci poslužili nekaterih rešitev iz linije GT. Kateri so še njeni ostali atributi, si lahko preberete na testnih straneh pomladne Val navtike.

Predstavljamo še nekaj novosti, kot je Persico 69 – leteča jadrnica na krilcih, pa 12-metrsa a39 iz A-Yachtsa, katere skice so imeli obiskovalci priložnost videti na nemškem bootu. V obsežnejšem intervjuju smo se pogovarjali z družino Eržen, ki intenzivno jadra na deski. Z windsurfanjem se je najprej okužil oče Igor, nekdanji profesionalni smučarski skakalec, ljubezen je prenesel na svoja potomca, ki kljub rosnim letom na tekmovanjih že resno ogrožata tudi najboljše odrasle. Sandi Fon, ki vodi zastopstvo Jeanneaujevih jadrnic, je povedal, kako poteka nakup plovil in katerih smernic se morata držati kupec in prodajalec. Še en intervjuvanec je prof. dr. Tom Turk, biolog in biokemik, kateri nič kaj optimistično ne gleda na dogajanje v okolju, ki je posledica neodgovornega ravnanja človeka … Ta si lahko z denarjem danes kupi marsikaj, tudi otok. Osnovne zanimivosti o tistih najbolj »vročih« otokih, ki so trenutno v prodaji, si lahko preberete v marčevskem Valu. Za tiste, ki se še učijo jadralskih osnov, je tu 5. del Priročnika za jadranje, v rubriki reportaža tudi tokrat ostajamo na Japonskem, natančneje v Kjotu.

Seveda tudi tokrat ne izostanejo Renningerjeve kulinarične strani, Hočevarjeva ribičija, Trefaltove Slane zgodbe in Pintarjeva kolumna, le športne strani so seveda zaradi okrnjenih dogodkov tanjše.

Ne dovolite, da vam zdravje uide iz rok, zato pazite nase, pa seveda tudi na druge; če niste na barki, se ne sprehajate kje na samem, berite Val v domačem naslonjaču!

Uredništvo Val navtike