Izšla je majska Val navtika

Izšla je majska Val navtika

Val-209

Kljub temu, da je naša država jadranje pred nedavnim določila za drugorazredni šport – o tem piše Valov urednik v uvodniku majske Val navtike – sta naša obala oziroma morje (tudi v teh dneh) živahnejša prav zaradi navtične dejavnosti. V portoroški marini je namreč svoja vrata odprla 21. Internautica, ki bo na obalo ta konec tedna zagotovo privabila številne navtične navdušence, ti se bodo lahko udeležili tudi obsejemskih dogodkov. Sicer pa bo naš »drugorazredni« šport na bližajočih se olimpijskih igrah dobro zastopan z odličnimi tekmovalci, ki lahko posežejo v sam vrh – z dvema izmed njih, z Veroniko Macarol in Tino Mrak, smo se v osrednjem intervjuju majske Val navtike pogovarjali o njunih pripravah na ta veliki dogodek. V rubriki testi se tokrat pozibava precej plovil: Jeanneau 54 – jadrnica s številnimi rešitvami; drugačen gumijast čoln, ki nosi napis ZAR 49 sl; uspešnica brez primere – Axopar 28 T-top; Jeanneau Cap Camarat 10.5 WA in Yamahini zunajkrmni motorji F350 z osmimi valj, ki predstavljata kombinacijo dveh ikon sodobne navtike; pobliže pa boste spoznali tudi naše gore list – plovilo Seafaring 44, ki si je prislužilo tudi naziv slovensko motorno plovilo leta 2016. V majski, 209. številki Vala, sicer lahko najdete ostale nominiranke in zmagovalke letošnje nagrade za plovilo leta, ki so jih letos 13. zapovrstjo izbrali Valovi novinarji.
Tudi rubrika reportaže je tokrat zastopana zelo pestro. Popelje vas v srečno mesto Rab; na fotografski potop z Borutom Furlanom in morskimi psi; na prav posebno odisejado po Donavi z gumenjakom; Jasno Tuto so po nekajmesečnem premoru sirene zvabile na Fidži; po deželi vikingov in fjordov se lahko odpravite na križarjenje; lahko pa opravite pot, dolgo 1000 morskih milj, ki se razteza od Paname do Galapaškega otočja. Kar se nasvetov tiče, bodo na svoj račun prišli ljubitelji ribolova, podrobneje pišemo o peti izvenkrmnih motorjev ter o prenosnem razsoljevalniku. Športne strani polni 35. Pokal Amerike ter seveda dosežki naših športnikov.
Naj vas za konec – vse naše zveste bralce – le še povabimo – ne samo k branju Vala, temveč tudi k obisku Internautice, ter našega razstavnega prostora, v soboto, 7.5.2016 med 11. in 18. uro, ko bomo ob 25. letnici našega izhajanja ta jubilej primerno obeležili tudi z vami – z osvežilnimi sladoledi Ljubljanskih mlekarn. Če tudi ne bo pretirane vročine, zagotavljamo, da bodo teknili. Se vidimo!