Izšla je junijska Val navtika!

Izšla je junijska Val navtika!

Večina vas je to navtično sezono že ugotovila, da je morje tako modro, kot je bilo v preteklem letu; pa tudi, da je pluti na morju še vedno popoln užitek. Tisti, ki ste maja obiskali Internautico, ste verjetno še ugotovili, da je ta pokazala pozitiven navtični premik. O tem obširneje pišemo v tokratni številki. Na naši navtični razstavi se je na ogled postavila tudi novinka iz italijanske ladjedelnice Absolute –  absolute 58 fly, ki vnaša nov veter in naznanja osvežitev celotne linije. Sami smo jo preizkusili na morju, v junijskem Valu pa podajamo naše ugotovitve. Na preizkus smo komaj mesec dni po uradni predstavitvi dobili tudi sense 51 – vsestransko jadrnico, primerno za lastnike, ki vedo, kaj želijo od svojega plovila. Naš predmet preizkusa je bilo še plovilo MY 37– motorni katamaran, ki vsekakor razširi obzorje. Ameriška ladjedelnica Regal je v lanskem letu predstavila celotno paleto novosti, poleg številnih različic z zunajkrmnim motorjem tudi »žepno« motorno plovilo 26 express, ki prav tako polni našo tokratno testno rubriko.

Podrobneje predstavljamo še marex 310 sun cruiser, motorni čoln, ki je prijel priznanje za evropsko plovilo leta 2017. Za sodobno norveško blagovno znamko plovil Marex stoji tudi slovensko znanje, zato si ladjedelnica s proizvodnjo v Litvi zasluži še toliko več pozornosti. Ljubiteljem gumenjakov je tokrat namenjen test gumenjaka, ki prihaja iz italijanske Cremone in ima oznako capelli tempest 700. Kot ugotavlja naš novinar, čoln ni samo lep na pogled, ampak tudi dobro pluje.

Prek reportaže Jasne Tuta boste tokrat lahko obiskali majhen otok v francoski Polineziji, Maupiti. V prejšnji številki smo pisali o suhem treningu, ki pripomore k uspešnemu SUP-anju, v tokratni številki Jaran Rodriguez Jorge, trener supanja ter prvak tega športa na Kanarskih otokih, podaja informacije o treningu na vodi. Vsem tistim, ki se bodo to sezono na Jadranu ukvarjali z drugačno športno aktivnostjo – s športnim ribolovom, bodo prišle prav informacije drugačne vrste – tiste o zakonodaji na področju ribolova. Vsi, ki imate lastno plovilo, pa bodo prav prišle rešitve, ki jih podajamo proti obraščenosti plovila. Športne strani  tudi tokrat polnita dva velika dogodka – VOR in 35. Pokal Amerike, pa seveda za nas nič manj pomembni domači navtični dogodki.

Obilo sonca, ugodnega vetra ter prijetno branje!

Uredništvo Val navtika