Izšla je junijska številka revije Val navtika

Izšla je junijska številka revije Val navtika

Val 240

Navtično dogajanje v Sredozemskem morju je v vrhuncu, temu primerna je živahna tudi vsebina junijskega Vala.
240. številka prinaša obsežno poročilo iz portoroške Nautice, ki je v maju doživela svoj krst. Tokrat niso podali svojih opažanj le Valovi novinarji, svoje mnenje so o naši letošnji edini navtični razstavi povedali še razstavljavci in organizacijski vodja, mag. Sebastjan Selan.

Še en intervjuvanec junijske številke Vala je prvi mož, ki skrbi za nadzor prometa, varovanje obalnega morja in reševanje v primerih nesreč na našem morju – Jadran Klinec, direktor uprave RS za pomorstvo.

Rubriko testnih plovil tokrat začenja Hanse 388. Pod oblikovanje trupa te tretje najmanjše jadrnice iz nemške skupine Hanse se je podpisal studio judel/vrolijk & co, poznavalcem je ob omembi tega imena jasno, da gre za izjemno plovilo. Zatem je tu motorni čoln Virtess 420 Fly, ki je v celoti izdelan v Nemčiji in je Bavarijin odgovor na vprašanje, kaj ponuditi tistim, ki niso športno orientirani. Za ljubitelje gumenjakov, natančneje tistih čolnov, ki prihajajo iz italijanske ladjedelnice Capelli, je tu Capelli tempest BR65, prvi čoln tipa bow rider.  Več o tem, kaj ta izraz sploh pomeni, boste našli med branjem članka o Capellijevem novincu. Tistim, ki se radi po morju vrtinčite na vodnih skuterjih, so namenjene strani, na katerih pišemo o novem EXR, Yamahini žepni raketi.

Več dogodkov je tokrat vključenih v našo revijo. Obsežnejše pišemo o jamboru, ki je pred 125. leti začel svojo pot v Ljubljančanom znani bližnji Rakitni, končal pa v Trstu, na ladji premožnega  slovenskega ladjarja. Še en dogodek iz novejših časov je povezan z Adriatic Wave vikendom, ki se je odvijal v novi ACIjevi marini v Rovinju.  Jadralni klub Ljubljana pa se ob svoji 70-letnici v tem poletju spominja svojih začetkov …

Morjeplovec Sašo Kavs nas prek reportaže odpelje v Tabueran, oziroma na Nebeško stopinjo, kot se v prevodu glasi ta otok republike Karibati. V zgodovino se vračamo prek rubrike Velike pomorske bitke z nemško podmornico U-852. Na ekološko vest trkamo s člankom Blaža Hočevarja in člankom o »plastičnih ribah«, na kulinaričnih straneh pa tokrat več o odličnem sušiju, ki nosi oznako Nonbiri. Športne strani so v junijskem Valu v prvi vrsti namenjene dogodku Adris 44Cup Rovinj, o katerem iz prve roke poroča Mitja Margon. Podajamo še najnovejše informacije o (Volvo) Ocean Race, sicer pa brez omembe Tine in Veronike ter ostalih naših športnikov, ki so poskrbeli za udeležbo in tudi dobre rezultate na različnih tekmovalnih dogodkih na vodi, tudi tokrat ne gre.

Če se že pozibavate na barki, z Valom na palubi – naj vam zaželimo: naj bo dopust tak, o kakršnem ste sanjali sredi puste zime! Če se na počitek še odpravljate, naj vam zaželimo: naj vam dnevi do tega velikega trenutka čim hitreje minejo!

Prijetno branje!

Ekipa Val navtika