Izšla je jubilejna, obsežnejša junijska številka Val navtike!

Izšla je jubilejna, obsežnejša junijska številka Val navtike!

Val210

25 let je minilo, od kar je današnja Val navtika ugledala luč sveta in temu je posvečena junijska in zaradi tega jubileja obsežnejša številka naše revije. Svoje vtise o začetnih in nadaljevalnih poteh prve slovenske navtične revije ter o svojem delu so strnili soustvarjalci Vala – prispevke večine, ki jih je orala ledino, lahko sicer vsakomesečno še vedno berete. Poleg spominov na pretekle Valove čase seveda 210. številka Vala prinaša običajne rubrike. V testih tako najdete premierno predstavitev sodobne in hitre potovalne jadrnice iz Salone, ki nosi oznako Salona 380. Za vse ljubitelje plovil na motorni pogon so tu Bavaria R40fly – projekt, ki je nastal na risalni mizi J&J designa; brezkompromisni Frauscher 1414 demon;  ter odličen spremljevalec poletnih počitnic za vodne športe in dnevna potepanja – Ranieri Voyager 17.  Predstavljamo tudi Brunswickove novosti, skupina Brunswick je tokrat za njihova testiranja izbrala hrvaško obalo. V ospredje prihajajo pomožni čolni, tokrat smo zato preizkusili luksuzni pomožni čoln Avon 380 De Luxe, opremljen z izvenkrmnim motorjem Yamaha F40 TL. Več Valovih strani smo po končani Internautici seveda posvetili tudi dogajanju na tej naši največji navtični razstavi. V rubriki intervjuji tokrat podrobneje predstavljamo Jima Abernethyja – podvodnega fotografa, ki se z velikimi morskimi psi potaplja brez kletke ter Aljošo Tomaža – prvega moža Jadralne zveze Slovenije. Jasna Tuta se po kratkem postanku na domačih tleh potepa po kopnem – oglaša se iz zelene Nove Zelandije. Na straneh, posvečenim ribolovu, si tokrat lahko preberete več o jiggingu v globinah jadranskega morja, preko rubrike nasveti pa se boste lahko podrobneje seznanili s tehniko ovijanja plovil v folijo, t.i. boat wrappingom; z jet thrusterjem; s termičnim čistilcem na plovilu ter aplikacijo protivegetativnega sredstva Seajet 034 emperor na plovilo.

Športne strani so tudi tokrat polne domačih dogajanj in dosežkov naših tekmovalcev, ki se udeležujejo takih in drugačnih udejstvovanj na vodi.

Naj vam deževno vreme ne pokvari razpoloženja, če ne za drugega, si v takih dneh lahko vzamete čas za branje Val navtike, tokrat še posebej slavnostne in obsežne.

Prijetno branje!

Uredništvo Val navtike