Izšla je februarska številka Vala – podarite (si) jo na današnji Valentinov dan!

Izšla je februarska številka Vala – podarite (si) jo na današnji Valentinov dan!

Val216

Leto 2017 začenjamo z venčkom testov najnovejših plovil, med katerimi smo med prvimi preizkusili slovensko jadrnico – elan GT5. Občutite kakovost, izkusite razkošje je slogan Elana, ki se odlično poda tudi novorojenčku. Kaj vse lahko počnemo s petmetrskim katamaranom slomotion 5? Po odgovore vam ni treba na Dolenjsko, od koder to plovilo prihaja, temveč bo dovolj, da si preberete test o plovilu slomotion 5 z dvema yamahama na krmi. Dejstvo, da so potovalna plovila ali tako imenovani trawlerji postali zelo priljubljeni, bo jasno oznanil test Beneteaujevega swift trawlerja 30. V kanalu pred Biogradom na Moru smo se pustili zapeljati italijanskemu šarmerju, plovilu voyager 19s iz ladjedelnice Ranieri; februarski Val pa sicer prinaša še test searaya 19spx, vstopnega modela ameriške blagovne znamke, znane po kakovosti gradnje in odličnih trupih.
Navtična industrija nam z največjo razstavo na svetu, sejmom Boot v Düsseldorfu, tudi letos obljublja pestro navtično dogajanje in v nekem smislu daje nove smernice. O njih obširneje v prvi letošnji Valovi številki. Smernice za nov olimpijski ciklus sta pred nedavnim razkrili naši najuspešnejši jadralki, Tina Mrak in Veronika Macarol; na športnih straneh pa si lahko več preberete tudi o 35. Pokalu Amerike, do začetka katerega ločijo tekmovalce le še štirje meseci.
Plavanje med morskimi psi in krokodili so želje, po katerih hrepenijo le najpogumnejši. Borut Furlan je med njimi; o tem doživetju piše v reportaži, ki jo bogatijo enkratne fotografije. Morje Barbadosa omogoča drugačne doze adrenalina – windsurfing. Prostor tretjega potopisa polni »morska deklica« Jasna Tuta. Prav posebna zgodba se piše o otoku Biševo in njegovih prebivalcih, o katerih se snemajo serije kratkih filmov. Pogovarjali smo se z režiserjem novonastajajočega projekta iOtok, Miho Čelarjem ter Matetom Dolencem, dvema velikima zaljubljencema v ta jadranski otok.
Ko smo že pri zaljubljencih –danes je Valentinovo. Zakaj ne bi tokrat podarili svojemu najbližjemu najnovejše Val navtike?! Morda boste v zameno prejeli odličen obrok morske mineštre, ki se kuha v kulinarični rubriki gostinca in strastnega ribiča Roberta Renningerja!

Prijetno branje!

Ekipa Val navtike