Izšla je aprilska številka revije Val navtika

Izšla je aprilska številka revije Val navtika

Val 256

Zaradi sonca nam v teh uvodnih dneh meseca ljubezni ni ravno toplo pri srcu, je pa zato toliko bolj spodbudna epidemiološka slika, ki nakazuje, da se zna skupaj s sončnimi žarki, ki bodo slej ko prej prišli, kmalu povrniti tudi življenje, ki smo ga poznali, preden smo poznali covid-19. Te dneve lahko z obilico optimizma pričakamo z najnovejšim Valom v roki.

Najprej je tu obsežen intervju z velikim imenom navtične industrije, ki ima korenine v Sloveniji – z Danom Lenardom. Druži se z milijarderji in zanje riše prelestne jahte; svoje projekte pa še vedno začenja na tradicionalen način: s svinčnikom v roki. Ko smo že pri intervjujih – Samo Lozej je tisti, ki je po nenadnem odstopu dolgoletnega predsednika Jadralne Zveze Slovenije Aljoše Tomaža prevzel njegovo mesto. Samo Lozej, ki je bil do sedaj eden izmed dveh podpredsednikov JZS, je med drugim povedal več o načrtih, ki bi spodbudili slovensko jadranje.

Med testnimi lepoticami je v 256 številki Val navtike tista, ki prihaja iz francoske ladjedelnice Beneteau, kjer so ji nadeli ime Oceanis 40.1. Število .1 v celotni liniji označuje korenito prenovo; korekcije, ki jih je doživela, pa lahko razberete iz slik in opisa v naši reviji. Prenovo je doživel tudi Terra Nauta 30, ki prihaja iz sosednje Hrvaške. Lastnik te blagovne znamke, Darko Valentić, postavlja na prvo mesto kakovost in omejeno proizvodnjo. Tu je še nov mladič na sceni – Saxdor 200 Sport. Za oblikovanje novinca, ki sodi v družino finske blagovne znamke Saxdor, ta je revolucionarno pretresla tržišče s svojimi vpadljivimi in zmogljivimi motornimi čolni, je poskrbelo slovensko podjetje J&J Design.

Predstavljamo tudi kup projektov – kot je tisti, ki prihaja v podobi Absolute 60Fly iz Italije; iz Turčije prihaja Sirena 68; veter v jadra bo lovila francoska Jeanneau Yachts 60; na Norveškem pa se rojeva pomanjšana verzija Marexovega zastavonoše, Marex 330. Predstavljamo tudi bogato ponudbo Yamahinih električno gnanih izvenkrmnih motorjev ter Yamahino drugo generacijo sistema »Helm Master EX«.

Precej strani tokratnega Vala je posvečenih prilogi čarter. Ta prinaša informacije o prednostih in pasteh čarterja; kar nekaj odličnih čarterskih rut po hrvaški obali; predstavljamo nekaj podjetij, ki so pravi naslov za najem jahte in  jadrnice.

Več besed namenjamo tudi SMII – Združenju slovenske pomorske industrije, ki povezuje člane v navtičnem sektorju, dodana vrednost združenja pa je skupni nastop na tujih trgih.

Walter Teršek v okviru rubrike reportaže nadaljuje pripoved o svoji navtični odisejadi; po brodolomu mu je Neptun dal še eno možnost, izkoristil jo je z zapuščeno jadrnico Orplid.

Pred začetkom navtične sezone trosimo tudi nasvete, kako pripraviti plovilo po zimski hibernaciji na novo aktivno leto.

17. aprila leta 1941 se je zgodil tragičen dogodek, ki je ime mornariškega častnika Sergeja Mašera ponesel v svet – ob kapitulaciji svoje države je mornar Mašera rušilec, da ne bi prišel v sovražnikove roke, potopil, skupaj s plovilom je odšel v globine tudi mladenič sam. Ob tem dejanju se porajajo številna vprašanja, med drugim tudi to, kateri Slovenec bi bil danes še pripravljen umreti za svojo domovino … Več o dogodku in obletnici dogodka, ki ga je pripravil naš pomorski muzej, ki nosi po častniku Mašeri ime, pa v tokratnem Valu.

Prijetno branje!

Uredništvo Val navtike