Izšla je aprilska izdaja revije Val navtika, št. 248

Izšla je aprilska izdaja revije Val navtika, št. 248

Val 248

Spoštovani bralci Val navtike!

Covid 19 je tudi uredništvo Val navtike prisil k mirovanju, zato smo v vaš pristan zapluli malce kasneje kot je to običajno. Kljub bonaci na navtičnem področju smo se potrudili, da vam tudi tokrat ponudimo čim več kvalitetnega branja.
Najprej je tu za vas obširnejši pregled o tem, kako je mali virus posegel v velike ladjedelnice in navtične nacije.
Če kdaj se imamo čas zdaj zaustaviti in premisliti o prihodnosti (taki boljši, ki bo imela manj emisij za naše okolje), navtiki o tem, kako bodo izgledala plovila prihodnosti. Lucia 40Electric je namenjena prav takemu razmišljanju, je naš prvi katamaran na povsem električni pogon, ki smo ga imeli priložnost testirati.  Družbo mu na testnih straneh (seveda pa v varni razdalji J) dela elegantni športni predstavnik legendarne italijanske ladjedelnice – Cranchi E 52 S Evoluzione.

Za vse, ki pričenjate z uverturo v svet navtike (za ostale pa je to prijetno, hudomušno  branje) je tu 6. del Priročnika za jadranje, tokratna tema je pristajanje.
O daljnih potovanjih lahko trenutno le sanjamo, v rubriki reportaže lahko z nami odpotujete na Japonsko, v tragično Hirošimo; iz prve roke pa lahko berete o tem, kako je, ko nič hudega sluteč v začetku marca odideš na potovanje na Filipine in udari novica o koroni. Začnejo se mukotrpni napori za vrnitev v domovino in rajsko potovanje se spremeni malodane v peklensko …

Časa je v teh dneh dovolj tudi za premišljevanje, slej ko prej pa ga bo tudi za udejanje – glede priprav plovila na novo navtično sezono. Več o tem v naših nasvetih, pa tudi o obnovi krmila in stabilizatorju krmila na plastični jadrnici. Ne, tudi v tokratnem Valu ne manjka kolumna Erazma Pintarja, pa ribolovne strani Blaža Hočevarja, Robert Renninger tokrat vrti kuhalnico  seveda v domači kuhinji, prek Igorja Antiča vam bomo postregli še z velikimi zgodovinskimi bitkami, Trefaltove pomorske odisejade in pripadajoče karikature bodo prinesle spet nasmeh na obraz.

Korona virus je seveda prinesel odpovedi športnih dogodkov, kaj počnejo naši vodni športniki in kaj tekmovalci 36. Pokala Amerike, si lahko preberete na naših športnih straneh.
Kot zanimivost v tokratnem Valu najdete še tiste najlepše, nenavadne svetilnike, ki še vedno kljub zobu časa in neusmiljenim bitkam z naravo neomajno zrejo v prihodnost.  Trdno zrite vanjo tudi vi in ne prenehajte čakati na dan, ko boste spet na vodi! Do takrat pa – berite Val, in naredite vse prav, da ostanete vi in vaša okolica zdrava!

Uredništvo Val navtike