Izšel je septembrski Val

Izšel je septembrski Val

Val222

Septembrski Val je luč sveta ugledal v turobnem, po jeseni dišečem deževnem tednu, s seboj pa prinaša kup vročih poletnih utrinkov.
Vroče so še medalje naših »pomorskih« športnikov iz treh svetovnih prvenstev, v tokratnem Valu je tem namenjena posebna priloga. V njej Mitja Margon obširneje piše o svojih doživljanjih regate RC44 in o doseženem vrhunskem rezultatu. Poleg intervjuja s Tino in Veroniko boste v prilogi našli tudi intervju z novozelandskim »morskim plenilcem«, Petrom Burlingom, ki računa na edinstven primat: postati prvi jadralec z osvojeno olimpijsko medaljo, Pokalom Amerike in oceansko krono. Ko smo že pri intervjujih – pogovarjali smo se tudi z dr. Andrejo Ramšak o vlogi, ki jo igra institucija Morska biološka postaja, na čelu katere je, v slovenskem prostoru.
Poletje 2017 je prineslo tudi na našo obali obilo jadralskih dogodkov. Uspešno je zaključena še ena, tokrat 11. Regata za Pokal Val navtike, pod okriljem športnega društva GoSAILING pa je potekal še en dogodek, Flying Junior Slovenija. Obširneje o obeh pišemo v tokratnem Valu, kot tudi o testnih vodnih konjičih: o nekaj čez 12 metrov dolgem »morskemu stroju« Aquatichu 4, ki je ovenčan z oznako »Made in Slovenia«; v Gdansku smo, še preden je bil uradno predstavljen svetovni javnosti, preizkusili plovilo Delphia bluescape 1200; dobili smo tudi priložnost preizkusiti štiri plovila na zunajkrmne in vgradne električne motorje različnih nazivnih moči. Predstavljamo še nekaj odličnih projektov, več o inovativni jahti Adler Suprema pa nam je povedal Carlo Nuvolari iz studia Nuvolari – Lenard.
Tudi reportaže septembrskega Vala so vroče, kot je obdobje, ki se zaključuje – Borut Furlan piše o srečanju z velikim belim morskim psom, morski popotnik Sašo Kavs o romantičnem Tahitiju. Kljub dopustniškem času v Pomorskem muzeju »Sergej Mašera« niso počivali, zapise o dveh zanimivih dogodkih lahko najdete tokrat v Valu. V nasvetih si lahko preberete več o hidravliki na plovilu – o tem, kje in zakaj jo uporabljamo.
Potrudili smo se, da je kot ponavadi tudi tokratna številka pestra. Ne dvomimo, da bo vsak našel nekaj zase! Naj vam zaželimo le še prijetno branje,

Ekipa Val navtika