Izšel je oktobrski Val!

Izšel je oktobrski Val!

Val213

Oktobrska številka Val navtike je v svoja jadra ujela večino novosti iz dveh največjih jesenskih razstav – Cannes Yachting Festival in Salone Nautico di Genova. Obe razstavi sta razkrili preko sto svetovnih premier plovil oziroma novosti, ki so jih ladjedelnice pripravile za letošnjo jesen. V tokratnem Valu poročamo tudi o največjem dogodku v Tržaškem zalivu – o Barkolani, nad katero ni skrival navdušenja niti njen udeleženec – naš intervjuvanec Ben Ainslie – dobitnik zlatih medalj iz štirih olimpijskih igrah. Daljši intervju smo v Valovem uredništvu opravili še z Igorjem Stropnikom, ta ima za seboj novo jadralsko/avanturistično pustolovščino – s katamaranom do Grčije. V uredništvu smo se na testiranjih pustili »zapeljati« zimzeleni »mački« – nauticat 37; športnemu motornemu plovilu leader 46 ter sodobnemu »uživaču« searayu 250ss. Iz sveta zmogljivih vodnih skuterjev v 213. številki predstavljamo nove Yamahine modele.

V jesenskem obdobju se najde več časa za ogled zanimivih muzejskih razstav; zato podajamo namige za obisk katere izmed takih ustanov z vodno tematiko. V rubriki reportaže tokrat predstavljamo vroč sanjski Tahiti in na drugi strani ledeni prednovoletni Baltik. Odlično branje so tudi nasveti in izkušnje iz trimesečnega potovanja na poti: Lošinj-Sporadi-Kikladi-Lošinj, ki jih opisujeta zakonca Vuk.

Sicer pa ostajamo tudi na domačih tleh – dr. Flavio Bonin, zagotovo največji strokovnjak za področje Severno-jadranskih solin, je za oktobrsko številko Val navtike pripravil članek o tej naši pomembni gospodarski in tradicionalni panogi. Z Robertom Renningerjem se bomo tokrat udeležili jesenske ribičije, z Blažem Hočevarjem pa se lahko odpravite v lov na lignje. Veliko prijetneje bo, če bo plovilo, s katerim se boste v tem letnem času odpravili na morje, ogrevano. Nasvete o tej temi lahko najdete v novembrskem Valu, poleg tega v rubriki nasveti podrobneje pišemo še o morskem stranišču. Mitja Margon tokrat piše o »drami na Atlantiku«, razburljivo je bilo tudi na svetovnem prvenstvu v kajtanju, kjer je Slovenija dobila svetovnega prvaka.

Oktober je – in zato si ne pozabite privoščiti kostanja, a tudi na najnovejši Val ne pozabite!

Prijetno branje!
Ekipa Val navtika